Ontvoerder Cleveland omzeilt doodstraf voor levenslang

26/07/13 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Ariel Castro, de man die verdacht wordt van het ontvoeren en misbruiken van drie vrouwen in Cleveland, heeft in ruil voor strafvermindering schuld bekend.

Ariel Castro, de man die ervan beschuldigd wordt drie vrouwen gedurende tien jaar vastgehouden en verkracht te hebben in zijn huis in Cleveland, heeft een schikking bereikt met de aanklagers. In ruil voor het ontlopen van de doodstraf zou Castro schuldig bekennen en levenslang opgesloten worden zonder kans op vervroegde vrijlating.

"U komt nooit meer uit de gevangenis. Is dat duidelijk? ", zo vroeg de rechter aan Castro, die met handboeien en in oranje gevangenisplunje in de rechtbank verscheen. De beschuldigde gaf te kennen dat hij zich daarvan bewust is. De rechter moet nog instemmen met de schikking.

De schikking houdt in dat Castro een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating krijgt. Daarnaast krijgt hij een bijkomende celstraf van 1.000 jaar en speelt hij zijn bezittingen en huis kwijt. Castro ontloopt wel de doodstraf.

977 tenlasteleggingen

Tegen Castro liepen 977 tenlasteleggingen, waaronder twee beschuldigingen van moord met verzwarende omstandigheden. Hij werd ervan beticht een zwangere vrouwen mishandeld te hebben tot ze een miskraam kreeg. Er liepen ook verscheidene beschuldigingen van ontvoeringen en verkrachtingen.

Castro werd in mei gearresteerd nadat een van de vrouwen, de 27-jarige Amanda Berry, wist te ontsnappen uit het huis waar ze samen met de 32-jarige Michelle Knight en de 23-jarige Gina DeJesus al tien jaar werd opgesloten. In het huis werd ook het zesjarige dochtertje van Berry aangetroffen. DNA-onderzoek wees uit dat Castro de vader was.

De zaak joeg een schokgolf door de Amerikaanse publieke opinie. (Belga/AVE)

Onze partners