Ontsnapt Nigeriaans schoolmeisje reageert voor het eerst

06/05/14 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:19

Een van de meisjes die wisten te ontsnappen na de ontvoering van ruim 300 Nigeriaanse schoolmeisjes spreekt voor het eerst. "De Boko Haram-leden zeiden dat ze soldaten waren, dat ons niets zou overkomen", getuigt het 16-jarig meisje.

Ontsnapt Nigeriaans schoolmeisje reageert voor het eerst

Protest tegen de ontvoering van schoolmeisjes door Boko Haram in Nigeria © AFP

Een 16-jarig Nigeriaans meisje dat, samen met 50 anderen, wist te ontsnappen uit de handen de radicale moslimsekte Boko Haram reageert via een telefoongesprek met het persagentschap Associated Press voor het eerst op de ontvoering waarbij nu nog steeds 267 schoolmeisjes vermist zijn. Twee van hen zijn overleden en er zijn 20 zieken, zegt een tussenpersoon die contact houdt met de ontvoerders.

Uit angst voor repercussie wenst het meisje anoniem te blijven. "We hoorden geweerschoten en we zagen mannen in een uniform die ons zeiden dat ze soldaten waren en dat ons niets zou overkomen. Natuurlijk waren we meteen gerustgesteld. Maar toen ze 'Allahu Akbar' (God de grootste) begonnen te roepen, wisten we het", vertelt ze.

Uitgehuwelijkt voor 12 dollar

Ruim 300 meisjes werden door de leden van Boho Haram ontvoerd en drie weken later zijn 267 van hen nog steeds spoorloos. De extremistische moslimbeweging, die strijdt voor een islamitische maatschappij in Nigeria, eiste op 5 mei al de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op. Ze verklaarden dat ze de schoolmeisjes aan Boho Haram-leden zouden uithuwelijken voor 12 dollar, ongeveer 9 euro, aldus Associated Press.

'Ik had geen tijd om bang te zijn'

"We konden niet vluchten en we moesten in enkele pick-ups gaan zitten waarna we werden meegevoerd naar het bos. Onderweg zijn een vriendin en ik uit de wagen kunnen springen. We zagen de autolichten aangaan dus begonnen we te lopen. Ik had geen tijd om bang te zijn", legt het ontsnapte meisje uit. De twee verstopten zich al snel tussen de bossen en gingen nadien terug naar hun dorp waar een emotioneel weerzien met de familie volgde. "Ik heb erg veel geluk gehad en ik bedank God daarvoor. Maar hij moet iedereen helpen. De ouders van de meisjes die nog niet terecht zijn maken zich grote zorgen, iedereen huilt elke dag."

De moeder van het 16-jarige ontsnapte meisje verklaart eveneens aan Associated Press kwaad te zijn op de Nigeriaanse regering. "Ze doen niets. Ze zorgen niet voor onze kinderen en ze doen niets om hen te redden. We hebben enkel God nog, tot hem kunnen we bidden, dat is onze enige steun."

Hulp bleef uit

Bana Lawal, een lokale regeringsambtenaar vertelt het persagentschap dat hij een bericht kreeg over de ontvoering waarna hij meteen alarm sloeg aan de 15 soldaten die zich in de buurt van het Nigeriaanse dorp bevonden, maar er kwam geen hulp. "Ik heb geen enkele soldaat gezien, ook al waren ze zogezegd prominent aanwezig", zegt inwoner Mutah Buha (42). De soldaten zelf verklaarden volgens AP achteraf dat ze tegen Boko Haram niets konden beginnen omdat de moslimextremisten sterker waren en betere wapens hadden dan hen.

Een islamitische geleerde die fungeert als tussenpersoon en daarom ook anoniem wil blijven benadrukt dat onderhandelen de enige manier is om de meisjes terug te vinden en veilig thuis te brengen. (KVW)

Onze partners