Ontsnapping uit ultraveilige gevangenis wordt ook liefdessoap

16/06/15 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:11

Twee moordenaars die uit een extreem beveiligde gevangenis wisten te ontsnappen, zijn na 11 dagen nog altijd op vrije voeten, ondanks een klopjacht met 900 mensen, helikopters en bloedhonden. Een medewerkster van de gevangenis, die misschien een relatie had met een of beide gevangenen, is intussen gearresteerd.

Ontsnapping uit ultraveilige gevangenis wordt ook liefdessoap

Joyce Mitchell, aangehouden en voorgeleid © REUTERS

De twee gevangenen waren geen zachtgekookte eitjes. De 34-jarige David Sweat had levenslang gekregen nadat hij een agent die hem bij roof had betrapt had doorzeefd. De 48-jarige Richard Matt was tot 25 jaar veroordeeld omdat hij zijn voormalige baas had gekidnapt, gemarteld en vervolgens gewurgd.

Ze waren ondergebracht in de Clintongevangenis in het afgelegen plaatsje Dannemora, in de staat New York. Uit deze gevangenis wist nog nooit iemand te ontsnappen.

Maar deze twee gevangenis maakten een gat in hun cel, vervolgens een gat in een buitenmuur. Ze maakten dan een gat in een afvoerpijp, kropen ruim 100 meter door het afvoersysteem, en knipten een stalen slot door aan het deksel dat hen toegang gaf tot de buitenwereld, tientallen meter buiten de omheining van de gevangenis.

Blijkt nu dat ze uitvoerige hulp ontvingen van een gevangenismedewerkster die intussen gearresteerd is, de 51-jarige Joyce Mitchell, die het kleermakersatelier in de gevangenis coördineerde. Haar echtgenoot werkt ook in de gevangenis en stond ook een tijd onder verdenking.

Joyce heeft toegegeven dat ze Matt materiaal heeft toegespeeld, messen, boormateriaal. Ze had hem ook beloofd dat ze met de auto zou voorrijden en hen een lift zou geven, maar op het laatste moment had ze zich bedacht.

Verliefd

Nu blijkt dat Mitchell er door de gevangenisdirectie van was verdacht een relatie gehad te hebben met Sweat. Het onderzoek was bij gebrek aan bewijs geklasseerd.

Zijzelf dweept tijdens haar getuigenissen blijkbaar vooral met Matt. Hij paaide haar met citaten van Oprah. Ze dacht "dat het liefde was", volgens bronnen die tv-zender NBC bereikten. "Ik voelde mij bijzonder in zijn aanwezigheid".

David Sweat en Richard Matt

David Sweat en Richard Matt © EPA

"Waar ben ik mee bezig?", had ze zich op het laatste moment afgevraagd, volgens procureur Andrew Wylie, die hierover sprak met The Associated Press. "Ze realiseerde zich dat het gras niet groener was aan de andere kant."

Ze had de mannen beloofd in een terreinwagen voor te rijden, voor zes tot acht uur brandstof te voorzien en blijkbaar samen met hen te vluchten.

Ze hadden haar niet verteld in welke richting ze zouden trekken. En niets wijst erop, aldus Wylie, dat de mannen een alternatief plan hadden of een voertuig gestolen hebben.

Volgens de plaatselijke krant Albany Times Union was er tussen gevangenen en Mitchell ook gesproken over een moord op haar echtgenoot.

Die echtgenoot is zelf buiten vervolging gesteld.

'Geniaal'

Matt is een "geniale" combinatie tussen gewelddadig en verleidelijk, verklaarde zijn zoon over hem. Zijn IQ is uitzonderlijk hoog, en als hij zich er op toelegt kan hij een kei charmeren. Maar als hij niet via charme zijn zin krijgt, volgt geweld. De zoon heeft, zegt hij, beide aspecten van zijn vader meegemaakt.

De meeste van zijn naasten heeft hij ooit afgedreigd. Velen ook afgetuigd, behalve gecharmeerd.

Waar de gevangenen nu zijn, en hoe ze al die tijd uit handen van met alle middelen zoekende politie zijn kunnen blijven, is een raadsel.

Matt werd eerder ook in Mexico veroordeeld. Een van de denkpistes is dat de mannen op weg zijn naar Mexico. Of er al zijn.

Lees meer over:

Onze partners