Ontruiming vluchtelingenkamp Calais gestart

24/10/16 om 07:12 - Bijgewerkt om 20:14

Vandaag wordt gestart met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais, dat omwille van de erbarmelijke humanitaire omstandigheden ook wel de 'jungle van Calais' genoemd wordt. Meer dan 6.500 mensen moeten de komende drie dagen het kamp verlaten.

Ontruiming vluchtelingenkamp Calais gestart

Vluchtelingenkamp Calais © Belga

Normaal was de start van de ontruiming pas voorzien om 8.00 uur vanochtend, maar volgens persagentschap AFP verlieten de eerste vluchtelingen het kamp al anderhalf uur vroeger.

In aanloop naar de ontruiming verliepen de afgelopen dagen erg woelig. Dit weekend vonden in en rond het vluchtelingenkamp sporadisch rellen en schermutselingen plaats tussen migranten en politieagenten. Vluchtelingen gooiden met stenen naar de politie, die daarop traangasgranaten inzette. Eén traangasgranaat viel in een afvalcontainer, die vuur vatte.

Minstens 6.500 mensen worden overgeplaatst naar asielcentra

Volgens de overheid verblijven er zo'n 6.500 vluchtelingen in uiterst zware omstandigheden in het kamp. Hulporganisaties spreken zelfs van 8.000 migranten, ongeveer 2.000 minder dan in september. Vandaag zouden 3.000 mensen worden weggevoerd. Dinsdag moeten nog eens 2.400 mensen weg, woensdag nog 2.000. Het is de bedoeling dat het kamp tegen het eind van de week volledig wordt ontmanteld.

In principe worden alle vluchtelingen uit het kamp overgebracht naar andere opvangcentra in Frankrijk, maar er wordt gevreesd dat velen zich niet zullen aanmelden voor zo'n overplaatsing. Een groot deel van de migranten wil immers geen asiel aanvragen in Frankrijk, maar doorreizen naar Engeland.

De voorbije dagen heeft de Franse overheid de niet-begeleide minderjarigen in het kamp opgespoord. Er zijn ook zowat 350 minderjarigen opgeroepen in het kader van gezinshereniging met familie in Groot-Brittannië. Enkel de kinderen die onder de Dublin III-verordening vallen, worden op dit moment naar Groot-Brittannië gebracht. Het gaat dus enkele om de minderjarigen met vrij dichte familie. Ondertussen wordt iedereen ook de toegang ontzegd tot het kamp en is er een perimeter ingesteld rond het kamp. Enkel geregistreerde personen kunnen er nog in.

Organisatie laat te wensen over

'Perspas' voor het vluchtelingenkamp in Calais

'Perspas' voor het vluchtelingenkamp in Calais © Jurgen Augusteyns

Fotograaf Jurgen Augusteyns is ter plaatse voor Knack en stelde vanmorgen vroeg vast dat de organisatie van de uittocht te wensen laat. 'Een mens stelt zich toch vragen over de efficientie van de operatie die vandaag van start gaat in Calais. Iets van deze schaal is sind WOII niet meer vertoond in Frankrijk, en toch gaat het reeds mis,' zegt hij. 'Talloze journalisten kunnen hun accreditatie niet verkrijgen.' Van de organisatie kreeg hij een handgeschreven persaccreditatie. 'Dat werd aan de eerste checkpoint door de 5 politieagenten op algemene hilariteit onthaald' .

(Belga/SK)

Onze partners