Onderhandelingen Syrische overheid en oppositie beklonken met ‘politieke oplossing’

VN-bedeling in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië © EPA
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Vertegenwoordigers van zowel de Syrische overheid als de oppositie hebben kleine stappen gezet: ze zouden tijdens een tweede onderhandelingsronde in Moskou een akkoord bereikt hebben. Het zou gaan over een politieke oplossing aan de hand van een zes-puntenplan.

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bashar al-Jaafari, zat de overheidsdelegatie gedurende vier dagen voor. Bij de onderhandelingen waren ook Russische bemiddelaars aanwezig en oppositieleden van het Nationale Coördinatiecomité voor Democratische Verandering (NCCDC).

Onvoltallige oppositie

Net als bij de eerste ronde bleef de belangrijkste oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), echter weg van de onderhandelingstafel. Het merendeel van de in Istanbul gevestigde oppositie maakte in januari al duidelijk, dat eender welk akkoord het aftreden van presidentBashar al-Assad moest inhouden om het conflict dat in maart 2011 begon met betogingen tegen zijn beleid te beëindigen.

Zij geloven bovendien dat Rusland, een trouwe bondgenoot van het Syrische regime, de positie van Assad via de onderhandelingen zou willen versterken. Analisten bij The Economic Times menen dan weer, dat de gesprekken ontworpen waren om Rusland te helpen zich op te werpen als vredesbemiddelaar in de regio.

Ook de in Syrië gevestigde oppositiepartij Bouwen aan de Syrische Staat (BSS), van wie leider Louay Hussein door een reisverbod het land niet uit kon, was afwezig.

‘Geven en nemen’

Randa Kassis, een voormalig SNC-lid en nu hoofd van de Beweging van de Pluralistische Samenleving, stelde tegenover Reuters nu toch de voorkeur te geven aan onderhandelingen met het Assad-regime, vanwege de ’toename van gewapende groeperingen in Syrië’. Voordat de gesprekken van start gingen, zei ze dat die zouden focussen op maatregelen ‘die het vertrouwen opbouwen, zoals het verzekeren van de toegang voor humanitaire hulp’.

‘We zullen niet tot een politieke transitie komen zonder geleidelijk aan te geven en te nemen’, zei Kassis tegen het persagentschap. Tijdens de onderhandelingen wees ze dan ook op een ‘ruziënde oppositie’ als voornaamste reden voor het belemmeren van enige vooruitgang, aldus The Economic Times.

‘Er wordt niet als groep gewerkt. Er zijn clans die hun ideeën willen opleggen aan anderen’, zei ze. ‘Dan profiteert het regime van onze zwakte.’

Politieke oplossing

Toch zou volgens nieuwssite Al Jazeera tijdens de onderhandelingen met als belangrijkste aandachtspunten het conflict en de humanitaire problemen een akkoord zijn bereikt. Leden van de Syrische oppositie en overheidsvertegenwoordigers zouden akkoord zijn gegaan met een zes-puntenplan om het conflict op te lossen. Het idee kwam van de Russische bemiddelaar Vitaly Naumkin.

Het zou gaan om een politieke oplossing gebaseerd op het Genève I-document. Het akkoord omvat principes als ‘een onmiddellijk einde aan de militaire operaties’, het oplossen van ‘alle humanitaire crisissen’, ’terreur bestrijden’ en een ‘democratische politieke transitie’: een Arabische diplomaat vertelde Agence France-Presse over een voorstel dat Assad nog twee of drie jaar aan de macht moest houden om een transitie voor te bereiden. Dat om een oplossing te bieden voor de Russische en Amerikaanse vrees voor het gevolg van een plots ineenstuiken van het regime. Tot slot kwam ook de ‘vrijlating van gevangenen’ aan bod.

Eind maart, voor aanvang van de gesprekken, had het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al gemeld, dat de Syrische autoriteiten 650 gevangenen hadden bevrijd uit minstens drie gevangenissen in Damascus. Onder wie vrouwen, kinderen, politieke gevangenen en strijders.

Een in Moskou gevestigd lid van de gematigde Syrische oppositiegroep het Nationaal Coördinatiecomité zei toen echter dat die actie ontoereikend was en dat elke poging van de overheid om de vrijlating van die mensen aan de onderhandelingen te knopen ‘slechts show’ was, zo schrijft Reuters.

‘Lijden beëindigen’

Jaafari noemde de sessies alsnog ‘vruchtbaar’. Hij zou volgens Al Jazeera gesproken hebben over ‘een ernstige uitwisseling van ideeën en inzichten, die bekroond werden met voorstellen van de overheidsdelegatie. Op die manier zullen ze besproken kunnen worden als uitkomsten van de belangrijkste agendapunten aangegeven door de Russische vrienden’.

De vergadering was in het belang van de Syrische bevolking, aldus al-Jaafari. Het bood de mogelijkheid om hun lijden te beëindigen. Al-Jaafari voegde daar nog aan toe, dat de Syrische regering dat doel tracht te bereiken door terrorisme te bestrijden.

Het Syrische staatspersagentschap SANA citeerde nog een deelnemer aan de onderhandelingen, Nimrud Suleiman, die zei dat ‘het de eerste keer was, dat de oppositie akkoord ging met een enkel document’ en dat de enige uitweg ‘via dialoog’ geboden kon worden, ‘want de overgrote meerderheid van de Syriërs zit thuis te wachten op een oplossing’.

Het Syrische conflict ging een vijfde jaar in en heeft ondertussen aan minstens 220.000 mensen het leven gekost. Miljoenen anderen raakten ontheemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content