Offensief op IS-hoofdstad Raqqa is begonnen

06/11/16 om 12:11 - Bijgewerkt om 20:02

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een Koerdisch-Arabische alliantie gesteund door de coalitie onder leiding van de VS, lanceren het langverwachte offensief op de hoofdstad van IS.

Offensief op IS-hoofdstad Raqqa is begonnen

Strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). © REUTERS

Eerder vandaag had de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian op radiozender Europe 1 gezegd dat 'het tijd was om de strijd om Raqqa te voeren'.

Internationale steun

Zijn oproep kreeg meteen gehoor, want op een persconferentie in de stad Aïn Issa, meer dan 50 km ten noorden van Raqqa, kondigde een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de lancering van het offensief aan.

'De grote strijd om Raqqa en zijn omgeving is begonnen', zei Jihan Sheikh Ahmed volgens persagentschap AFP. 'We hebben internationale beloftes gekregen van steun tijdens deze operatie tegen Raqqa.'

Er wordt al meer dan een jaar gesproken van een offensief op Raqqa, de facto hoofdstad van de zelfverklaarde Islamitische Staat, maar nu lijkt het dus menens. Volgens Ahmed nemen aan de operatie 'Toorn van de Eufraat' circa 30.000 strijders deel.

Turkije niet

De SDF bestaat uit verschillende Koerdische, Arabische en Assyrische en Turkmeense milities. De alliantie krijgt luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België lid van is.

Afgelopen donderdag was al bekend geraakt dat Turkije niet zou deelnemen aan het offensief. Dat werd nu opnieuw bevestigd.

De Verenigde Staten staan 'in nauw contact' met Turkije om het offensief op de stad Raqqa te coördineren. Dat zegt Amman Brett McGurk, de VS-gezant bij de internationale coalitie tegen IS. Hij gaf toe dat de situatie 'complex is in Syrië'.

Turkije is bezorgd dat de SDF te sterk zou worden, want ze worden gedomineerd door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Turkije beschouwt die als 'terroristen' die aanleunen bij de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die de afscheiding willen van Turkije en al sinds 1984 in oorlog zijn met Ankara.

Irak

In buurland Irak proberen Iraakse troepen en milities, gesteund door de westerse coalitie, nog steeds Mosul te heroveren op IS. Mosul geldt als het laatste grote bolwerk van IS in Irak. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners