Oekraïne aan de rand van complete burgeroorlog: 38 doden in Odessa

02/05/14 om 22:35 - Bijgewerkt op 03/05/14 om 03:29

In Oekraïne zijn er nog weinig redenen om niét van een burgeroorlog te spraken. In de havenstad Odessa, zijn 38 doden gevallen bij een brand in een vakbondsgebouw. Het Oekraïense leger is de stad binnengetrokken en zet zware wapens in.

Oekraïne aan de rand van complete burgeroorlog: 38 doden in Odessa

Een pro-Russische militant gebruikt een pistool in de Oekraïense havenstad Odessa. © REUTERS

Troepen van het regime in Kiev zijn vrijdagavond, ondanks de waarschuwende taal van Moskou, met zware wapens opgerukt naar het centrum van Slavjansk. Bij een vuurgevecht zouden twee militairen zijn gedood, deelde het Oekraïense ministerie van Defensie mee. Over eventuele burgerslachtoffers maakte het ministerie geen melding. Volgens het agentschap Interfax zijn inmiddels elf gepantserde voertuigen en verscheidene bussen met infanterie naar het stadscentrum opgerukt.

Brand en straatgevechten

In de zuidelijke Oekraïense havenstad Odessa zijn vrijdag 38 mensen omgekomen na een brand in het Vakbondsgebouw. Dat meldt de plaatselijke politie. Vijftig mensen raakten gewond. Dertig mensen zouden door verstikking zijn omgekomen, acht nadat ze in paniek uit het raam waren gesprongen. Volgens het Duitse persbureau DPA is het aantal doden inmiddels teruggeschroefd tot 31.

Volgens plaatselijke bronnen zijn de doden allen "pro-Russen". Op de lijken werden naar verluidt lintjes van Sint-Joris aangetroffen, wat hen "brandmerkt" als pro-Russische of anti-Kievactivisten. De brand is vermoedelijk aangestoken. Volgens Russia Today is de brandstichting het werk van (pro-Westerse) "radicalen". DPA houdt het bij een brand die uitbrak "als gevolg van zware straatgevechten".

Eerder vrijdag waren in Odessa vier doden en 15 gewonden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen enerzijds 'autonomisten', die afstand willen van het pro-Westerse interim-regime in Kiev, en voetbalhooligans van de teams Metalist Charkiv en Odessa en nationalisten anderzijds. Volgens het Franse persbureau AFP werd het geweld uitgelokt door "met matrakken bewapende pro-Russen" die een 'bijeenkomst' van een 1500-tal nationalisten, eveneens gewapend met wapenstokken en helmen, aanvielen.

Volgens een plaatselijk parlementslid dat het regime in Kiev steunt, betrof het een "lang geplande en goed georganiseerde actie" van de pro-Russen en deed de politie opvallend weinig om tussenbeide te komen. Anderen houden het erbij dat de twee groepen elkaar opzochten om slag te leveren.

Ook doden in Slavjansk

Ook in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk is er zwaar geochten. Het regeringsleger is daar begonnen met een 'anti-terroristisch offensief'. Daarbij zijn meerdere doden gevallen. Aleksandr Toertsjinov, de interimpremier van Oekraïne, moest toegeven dat de legeroperaties niet zoals gepland verlopen.

De pro-Russische militanten hebben in Slavjansk twee helikopters van het regeringsleger neergehaald. Daarvoor zouden ze grond-luchtraketten gebruikt hebben. (Belga/TV)

Onze partners