Obama: ‘Hysterie rond ebola nergens voor nodig’

© belga

De Amerikaanse president Obama doet er alles aan om de angst en hysterie rond de ebola-epidemie te ontmijnen.

Barack Obama heeft zaterdag in een toespraak de Amerikanen gevraagd ‘niet toe te geven aan hysterie of angst’ in verband met de ebola-epidemie. De president roept de burgers op zich te baseren op de wetenschappelijke feiten.

In Sierra Leone, Liberia en Guinee kwamen door ebola op 9.216 geregistreerde gevallen al 4.555 mensen om het leven.

‘Geen epidemie in de VS’

In de VS, waar twee Amerikaanse verplegers en een Liberiaan zijn gestorven aan ebola, is er geen sprake van een epidemie, aldus Obama tijdens zijn wekelijkse toespraak. Volgens de president is de ziekte niet zo makkelijk overdraagbaar als soms wordt geschetst. ‘Wat we nu zien, is geen uitbraak of epidemie in de VS’, zei hij.

De Amerikaanse president geeft wel toe dat het mogelijk is dat er nog meer ‘geïsoleerde’ besmettingen kunnen opduiken, ‘maar we kunnen deze strijd aan’, verduidelijkte hij.

“Als we de nodige maatregelen nemen, ons laten leiden door wetenschappelijke feiten en niet door angst, dan ben ik ervan overtuigd dat we een ernstige epidemie in de VS kunnen vermijden en de wereld kunnen begeleiden in de strijd tegen de ziekte”, luidde het.

‘West-Afrika niet isoleren’

Volgens de president is dan ook geen optie om West-Afrika te isoleren door een vliegverbod van en naar de getroffen landen in te stellen. “Onze medische experts zeggen dat de epidemie het best aan de bron gestopt kan worden, nog voor ze zich uitbreidt en het te moeilijk wordt om ze nog tegen te houden”, zei hij “Een hele regio onder een glazen stolp plaatsen zou, zelfs als dat mogelijk was, de situatie enkel maar erger maken”, aldus de president .

Toenemende kritiek

Dat neemt niet weg dat de kritiek op het ‘ebola-beleid’ van Obama – of het gebrek eraan – toeneemt. De president zou namelijk te weinig doen om zijn inwoners te beschermen tegen het virus. Behalve de president krijgen ook de gezondheidsautoriteiten in de VS de wind van voren. Het zou onder andere verplegend personeel ontbreken aan duidelijke veiligheidsvoorschriften en gebrekkige beschermende kleding.

De kritiek op Obama nam toe nadat vorige week een tweede verpleegster in Dallas besmet bleek met het virus.

Dat de ebola-epidemie de Amerikaanse president zorgen baart, blijkt in ieder geval uit het feit dat Obama vorige week voor de tweede opeenvolgende dag alle bezoeken aan politieke evenementen in het land annuleerde om zich beter aan de ebola-kwestie te kunnen wijden. (Belga/VK/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content