Obama: ‘Grondtroepen in Syrië kosten ons 100 levens en 10 miljard dollar per maand’

Barack Obama, op wat in principe zijn laatste werkdag is van dit jaar © REUTERS
Rudi Rotthier

In een bijeenkomst met columnisten heeft president Barack Obama fouten toegegeven in zijn reactie op recente terreuraanslagen. Hij blijft gekant tegen het sturen van Amerikaanse grondtroepen om IS te bestrijden. De kost aan levens en geld weegt niet op tegen mogelijk gewin, zegt hij.

De bedoeling van de informele ontmoeting met vooraanstaande columnisten is een achtergrondgesprek, waaruit niet geciteerd wordt. Maar onder meer The New York Times ging vrij precies in op de uitspraken van de president.

De president ging voor een stuk door het stof. Hij had flauw gereageerd op de terreuraanslagen in Parijs en San Bernardino, gaf hij toe. Hij had het veel meer gehad over het misbruik van de angst voor politiek gewin (door Republikeinen), dan over de angst in het land zelf, die hij niet goed had ingeschat. Misschien heb ik me daarop verkeken omdat ik te weinig tv kijk, zou hij gezegd hebben, of iets van die strekking: ik had minder oog voor de angst dan voor de angstzaaiers. Het gaf bij de Amerikanen de indruk dat hij “niet geëngageerd”, lauw, reageerde. Sindsdien probeert hij met een aantal tussenkomsten en met wisselend succes een andere indruk te verspreiden.

Hij bleef echter ook tegenover de columnisten zijn aanpak van IS verdedigen: bombarderen (meer dan tevoren), coalities smeden en troepen opleiden. Het grondgebied waarover IS heerst, is de voorbije tijd serieus gekrompen, al gaat alles trager dan verhoopt.

Sterftecijfers

Obama is en blijft niet tuk om Amerikaanse grondtroepen te sturen. Volgens een rapport dat zijn militaire adviseurs hem hebben bezorgd, zou een grondoorlog met Amerikaanse troepen tegen IS ongeveer 100 Amerikaanse levens en 10 miljard dollar (9,2 miljard euro) per maand kosten. Plus 500 zwaargewonden per maand.

Het mogelijk gewin weegt niet op tegen het verlies, aldus Obama, die ook zei dat hij zo’n grondoorlog alleen zou overwegen bij een grote aanval van IS in de VS.

Het probleem van de eenzaten

Op een eindejaarspersconferentie ging Obama dieper in op enkele aspecten van zijn beleid.

De eenzaten (‘lone wolves’) in eigen land, of families zoals in San Bernardino, zijn “moeilijk op te sporen”, net zo moeilijk als de daders van andere schietpartijen. Wat dat betreft, is raadzaamheid bij de bevolking de boodschap.

We moeten ook niet te veel van de overheid verwachten.

“Geen enkele regering heeft de capaciteit om alle sms-en of sociale media van elke persoon te volgen”, wat trouwens “vragen oproept over onze waarden”.

En dus zal IS gevaarlijk blijven. “Maar we zullen ze op de vlucht drijven”, “systematisch druk zetten”, onder meer de financiering, de infrastructuur, de leiding als doelwitten gebruiken, hun propaganda treffen.

“Maar in elk gevecht, ook al boek je vooruitgang, blijven er gevaren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content