Obama draagt Loretta Lynch voor als minister van Justitie

Loretta Lynch, voorgedragen als minister van Justitie © Reuters

De Amerikaanse president Obama draagt Loretta Lynch voor als nieuwe minister van Justitie. Als haar aanstelling door het parlement bevestigd wordt, zal ze de eerste zwarte vrouw op die post zijn. Haar voorganger, Eric Holder, was de eerste zwarte man.

Holder had enkele weken geleden zijn ontslag aangekondigd. Zaterdag zal de president in aanwezigheid van de oude minister en de nieuwe kandidaat, de kandidaat officieel aankondigen, zo meldde een woordvoerder.

Lynch wordt door het Witte Huis omschreven als een “sterke en onafhankelijke” procureur. Loretta Elizabeth Lynch werd in 1959 geboren in Greensboro in North Carolina. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Harvard en is sinds 2010 federaal procureur in het oostelijke district van New York, een post die ze ook al bezette tussen 1999 en 2001 onder het presidentschap van Bill Clinton.

Geweld tegen zwarte immigrant

In de loop van die twee ambtsperioden was ze de spil in onder meer onderzoeken naar bankfraude en naar politiegeweld tegen een zwarte immigrant.

Volgens ABC is de keuze voor Lynch ongebruikelijk, omdat ze niet tot de intieme kring van Obama behoort en tot hiertoe nauwelijks in de aandacht kwam.

De woordvoerder zei dat de president de procedure in de Senaat, waar de kandidatuur onderzocht wordt, niet zal versnellen, wat betekent dat de nieuwverkozen Senaat zich vanaf januari over de aanstelling kan buigen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content