Obama:Amerikaanse gezondheidszorg zit op breekpunt

10/09/09 om 07:00 - Bijgewerkt om 06:59

De Amerikaanse president Barack Obama roept het Congres op om het gezondheidssysteem onmiddellijk te hervormen. "De tijd voor gekibbel is voorbij", aldus Obama.

De Amerikaanse president Barack Obama roept het Congres op om het gezondheidssysteem onmiddellijk te hervormen. Hij weigert "tijd te verliezen" door in discussie te gaan met de onwrikbare tegenstanders van zijn project. Dat staat in de tekst van de speech die hij woensdagavond voor het parlement zal uitspreken.

Het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel heeft een "breekpunt" bereikt, aldus Obama. "Wij zijn deze uitdaging met zijn allen niet aangegaan - jaren, decennia lang - en daardoor zitten we nu op een breekpunt."

"De tijd voor gekibbel is voorbij. De tijd om spelletjes te spelen is voorbij. Het is tijd voor actie." "Ik ga geen tijd verliezen met mensen die berekend hebben dat het politiek handiger is om dit plan om zeep te helpen dan het te verbeteren", aldus nog de tekst van Obama's toespraak.

"U liegt"

Tijdens zijn toespraak is de Amerikaanse president uitgemaakt voor leugenaar. "Sommige mensen zeggen dat onze hervormingsinspanningen illegale
migranten aan een verzekering zullen helpen. Dat is niet waar", zei de president tijdens zijn toespraak. "U liegt!" riep daarop Joe Wilson, een Republikeinse volksvertegenwoordiger uit South Carolina.

Wilson heeft zich na afloop in een persmededeling verontschuldigd voor zijn uitval. "Ik heb me vanavond door mijn emoties laten meeslepen", aldus Wilson. "Ik bied de president mijn excuses aan voor mijn onbeleefdheid".

Onze partners