Noord-Korea: 'Minister geëxecuteerd die indommelde tijdens parade'

13/05/15 om 04:11 - Bijgewerkt om 04:11

Noord-Korea heeft zijn minister van Defensie, Hyon Yong-Chol, geëxecuteerd. Dat heeft de adjunct-directeur van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst voor een parlementaire commissie verklaard.

Noord-Korea: 'Minister geëxecuteerd die indommelde tijdens parade'

Kim Jong-Un inspecteert een visvijver © REUTERS

De minister werd terechtgesteld wegens "deloyaliteit" en een "gebrek aan respect" voor de Noord-Koreaane leider Kim Jong-Un. Dat verklaarde althans Han Ki-Beom, de adjunct-directeur van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS, voor een parlementaire commissie in Seoel.

'Ingedommeld'

Het Zuid-Koreaans persagentschap Yonhap schrijft dat Hyon, die nog geen jaar minister van Defensie was, leider Kim Jong-Un meermaals van repliek had gediend. Er zou hem onder meer ten kwade geduid zijn dat hij gebrek aan respect voor de leider had getoond door tijdens een militaire viering/parade in te dommelen. De executie zou op 30 april hebben plaatsgevonden.

De minister, die eerder in april nog op officieel bezoek was in Moskou, zou om het leven zijn gebracht door een vuurpeloton, dat hem met een luchtafweerraket afmaakte - een methode die volgens meerdere niet-bevestigde berichten wel vaker gebruikt wordt om afgeserveerde functionarissen terecht te stellen. Honderden hooggeplaatste ambtenaren van het Noord-Koreaane regime zouden de executie hebben bijgewoond, zo blijkt nog uit de informatie van de NIS.

15 executies

Noord-Korea kent een van de meest gesloten regimes ter wereld. Berichten over gebeurtenissen in het land kunnen daardoor vaak niet bevestigd worden door onafhankelijke instanties. Volgens NIS zijn er dit jaar al minstens 15 hooggeplaatste figuren, die Kim Jong-Un van repliek gediend hadden of niet onmiddellijk zijn mening hadden gedeeld, geëxecuteerd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners