Nog nooit zoveel jongeren: 1,8 miljard

Babatunde Osotimehin, directeur van UNFPA, tussen jongeren © Reuters

Volgens een rapport van de VN zijn er momenteel nagenoeg 1,8 miljard jongeren tussen 10 en 24 jaar. Dat is ongeveer een kwart van de wereldbevolking, en in absolute cijfers meer dan ooit tevoren. Maar ook in verreweg de meeste ontwikkelingslanden veroudert de bevolking nu, en dat kan een ‘demografisch dividend’ opleveren.

De UNFPA, de bevolkingsorganisatie van de VN, publiceert het rapport onder de naam The Power of 1.8 Billion. Nooit eerder waren er zoveel jongeren. Ter vergelijking: in 1950 waren er 721 miljoen jongeren. Maar het aandeel jongeren loopt wel terug. Nu is dat ongeveer een kwart van de wereldbevolking.

In de jaren 70 begon de geïndustraliseerde wereld te verouderen. In de jaren 90 was het de beurt aan de nieuwe economieën. Sinds 2010 is het aandeel van de jongeren in de armste landen aan het dalen. Op 6 landen na, waar de bevolking nog verjongt: 5 in Afrika plus Israël.

De krant Le Monde praat met Babatunde Osotimehin, de directeur van UNFPA, over de moeilijkheden en mogelijkheden van de demografische evolutie. Over het algemeen hebben de meer welvarende landen proportioneel minder kinderen. Dat noemt men het demografisch dividend: mensen leven langer, krijgen de voortplanting onder controle, een groter deel van de bevolking kan (geschoold) werken en heeft geld om te verteren – wat de economie stimuleert.

Dividend voor Afrika

Dat demografisch dividend kan nu ook Afrika te beurt vallen volgens de UNFPA-directeur in gesprek met Le Monde. Op enkele voorwaarden. Er moeten economische mogelijkheden zijn. In een land als Tunesië, waar vele andere voorwaarden vervuld zijn, eindigt de loopbaan van de jongeren al te vaak in werkloosheid.

Tweede voorwaarde: het onderwijs moet degelijk en beschikbaar zijn, om de jongeren in staat te stellen productieve burgers te worden.

En derdens: dat onderwijs moet degelijk en beschikbaar zijn voor vrouwen.

Want bij vrouwen ligt de sleutel voor de bevolkingscontrole. Als vrouwen, die pakweg op hun twaalfde geslachtsrijp zijn, tot hun 18de naar school willen, en eventueel tot hun 22ste, zullen ze door de band manieren zoeken om tot dan niet zwanger te zijn.

Als die voorwaarden vervuld zijn, aldus de directeur, kan Afrika overkomen wat met Oost-Azië in de jaren 90 gebeurde.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content