Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Europese Unie

12/10/12 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie.

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Europese Unie

© Belga

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie.

Het Nobelcomité argumenteerde dat de EU en de voortrekkers ervan "al 6 decennia lang bijdragen aan vrede en toenadering, democratie en mensenrechten in Europa."

De EU mag het volgens het Nobelcomité bijvoorbeeld op haar conto schrijven dat oorlog tussen Frankrijk en Duitsland vandaag ondenkbaar is, terwijl ze in 70 jaar tijd drie oorlogen uitvochten.

Griekenland, Spanje en Portugal

Ook het toelaten van Griekenland, Spanje en Portugal - op voorwaarde dat de democratie zou ingevoerd worden - in de jaren 1980 was een belangrijke bijdrage aan het democratiseren van Europa, aldus het Nobelcomité. Wat Oost-Europa betreft heeft de EU meegeholpen aan het versterken van de democratie en het oplossen van vele etnische conflicten.

"De mogelijkheid van een toetreden tot de Unie van Turkije heeft eveneens democratie en mensenrechten gestimuleerd in dat land."

'De stabiliteit van de EU deed Europa evolueren van een continent van oorlog naar een van vrede'

In het licht van de economische crisis in de EU, meldt het Nobelcomité dat het wil focussen wat zij zien als "het belangrijkste resultaat van de EU: de succesvolle strijd voor vrede en toenadering en voor democratie en mensenrechten. De stabiliserende invloed die de EU gespeeld heeft, heeft geholpen om Europa van een continent van oorlog naar een continent van vrede te doen evolueren."

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees parlement, reageert verheugd op Twitter: "De EU is een uniek project dat oorlog voor vrede inruilde, haat voor solidariteit. Ik ben overdonderd van emotie door deze Nobelprijs voor de EU." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners