Nigeriaanse vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram

07/07/14 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:01

Meer dan 60 vrouwen en meisjes zijn ontsnapt uit handen van de terreurbeweging Boko Haram in Nigeria. Het gaat om de vrouwen die in juni werden ontvoerd in de regio van Damboa in het noordoosten van Nigeria.

Nigeriaanse vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram

De leider van de islamistische rebellenbeweging Boko Haram heeft maandag een nieuwe video verspreid waarop een honderdtal meisjes te zien zijn. Die worden voorgesteld als de schoolmeisjes die de groep midden april in het noorden van Nigeria heeft ontvoerd. Leider Abubakar Shakau van de radicaal antiwesterse beweging zegt dat de meisjes tot de islam zijn bekeerd en dat zij enkel worden bevrijd in ruil voor gevangengenomen leden van Boko Haram. © BELGA

Een lokale bewaker, Abbas Gava, meldde dat hij 'een bericht van mijn collega's' had ontvangen 'dat ongeveer 63 van de ontvoerde vrouwen en meisjes thuis waren geraakt.' Een bron van de security in Maiduguri, hoofdstad van de deelstaat Borno, wenste anoniem te blijven, maar bevestigde de ontsnapping aan het persagentschap AFP.

Aanval militaire basis

De succesvolle ontsnapping van de vrouwen volgt op dagen van hevige gevechten in het noordoosten van Nigeria. In Borno raakten Nigeriaanse soldaten in conflict met leden van Boko Haram. Toen de militanten hun kamp verlieten om een militaire basis in de stad Damboa, in Borno, aan te vallen, zijn de vrouwen waarschijnlijk ontsnapt. Dat schrijft de Britse nieuwszender BBC.

Minstens 50 guerrillastrijders werden vermoord toen het Nigeriaanse leger de aanval op haar militaire basis terugdrong. Dat meldde het Nigeriaanse ministerie van Defensie. Zes Nigeriaanse soldaten lieten het leven in de strijd.

Een anonieme officier vertelde aan Associated Press dat de aanval van Boko Haram op de militaire basis een vergelding was voor de vernietigende luchtaanvallen van het Nigeriaanse leger een dag eerder.

Schoolmeisjes gegijzeld

219 schoolmeisjes die 14 april werden ontvoerd, worden nog steeds gegijzeld door Boko Haram. In juni ontvoerde de terreurbeweging 91 Nigerianen uit de dorpen Kumanza, Yaga en Dagu. De militanten willen een fundamentalistische islamitische staat oprichten in het noorden van het land en eisen de vrijlating van leden die vastzitten.

Meer dan 2.000 mensen hebben het afgelopen jaar het leven gelaten tijdens de vijfjarige islamitische opstand. Dat in vergelijking met 3.600 slachtoffers in de vier voorgaande jaren. (Elsevier/WB)

Onze partners