Nigeria wil gevangenen Boko Haram vrijlaten in ruil voor ontvoerde schoolmeisjes

16/09/15 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:40

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari, heeft zich bereid verklaard amnestie te verlenen aan islamisten van Boko Haram die in de gevangenis zitten. Hij wil dat doen in ruil voor de vrijlating van ongeveer 200 scholieren die bijna anderhalf jaar geleden ontvoerd werden in Chibok, in het noordoosten van het land.

Nigeria wil gevangenen Boko Haram vrijlaten in ruil voor ontvoerde schoolmeisjes

© REUTERS

"Als de verantwoordelijken van Boko Haram ermee instemmen ons de meisjes van Chibok terug te geven, alle meisjes, zouden we kunnen beslissen amnestie te verlenen aan hun gevangenen", zei de president in een gesprek met het Franse persbureau AFP in Parijs op de laatste dag van zijn bezoek aan Frankrijk.

"We proberen na te gaan of we met hen over de vrijlating van de meisjes van Chibok kunnen onderhandelen. Maar we zijn erg voorzichtig: tenzij we zeker zijn dat ze in goede gezondheid verkeren, laten we niemand vrij", voegde Buhari eraan toe. "We houden onze gevangenen vast totdat we zeker zijn van het aantal meisjes dat we kunnen terugkrijgen", verzekerde hij.

Islamistische militanten van Boko Haram vielen op 14 april 2014 een middelbare school in Chibok binnen en ontvoerden er 276 adolescenten, van wie er 57 konden ontsnappen. Het lot van de 219 overigen is onzeker. (Belga/NSK)

Onze partners