Nigeria onderhandelt met Boko Haram over vrijlating schoolmeisjes

17/10/14 om 20:07 - Bijgewerkt om 20:31

Een half jaar na de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes door de terreurorganisatie Boko Haram heeft Nigeria een bestand met de islamistische militie bekendgemaakt. In verdere onderhandelingen wordt naar de vrijlating van de meisjes en jonge vrouwen gestreefd, zei regeringswoordvoerder Mike Omeri aan de zender BBC.

Nigeria onderhandelt met Boko Haram over vrijlating schoolmeisjes

Nigerianen protesteren tegen de ontvoering van 200 schoolmeisjes door Boko Haram © REUTERS

Mogelijk gebeurt dit de komende week. "Ik kan bevestigen dat de meisjes in leven en gezond en wel zijn", zei hij vrijdag. Voordien had de stafchef van de Nigeriaanse strijdkrachten, Alex Badeh, op een persconferentie verklaard dat bij onderhandelingen in Tsjaad een overeenkomst over een wapenstilstand was bereikt. Details werden niet bekendgemaakt, maar er zijn aanwijzingen dat de vrijlating van de ruim 200 scholieren die door Boko Haram ontvoerd werden, een onderdeel vormt van de overeenkomst, berichtte de Nigeriaanse krant Premium Times. Regeringswoordvoerder Omeri zei dat de gesprekken met Boko Haram in buurland Tsjaad plaatsvinden.

De regering van Nigeria heeft al meermaals verklaringen over een nakende vrijlating van de ontvoerde meisjes afgelegd. Die werden echter telkens door Boko Haram ontkend. De veiligheidsdiensten van Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger en Benin kwamen op 7 oktober een gezamenlijke militaire strategie voor de bestrijding van Boko Haram overeen. Sindsdien worden uit deze landen meermaals geslaagde aanvallen tegen de rebellen gemeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners