Nieuwe golf van aanslagen: ‘Boko Haram is van tactiek veranderd’

Vluchtelingenkamp in Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het geweld door de terreurbeweging Boko Haram in Afrika laait opnieuw hevig op. Dit jaar alleen vielen al meer dan 200 doden bij aanvallen op verschillende plaatsen in het noordoosten van Nigeria, maar ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad. Boko Haram is van tactiek veranderd, legt Mausi Segun van Human Rights Watch uit.

Bij aanvallen door leden van Boko Haram tegen twee dorpen in het noordoosten van Nigeria, vielen afgelopen weekend minstens 30 doden. Gewapende aanvallers kwamen vrijdagavond en zaterdag aan in de afgezonderde dorpen Yakshari en Kahifa in minibusjes en op de fiets. Amper drie dagen eerder waren 70 mensen omgekomen het leven bij een dubbele zelfmoordaanslag in een vluchtelingenkamp in de stad Dikwa. Twee vrouwen bliezen zich op in een massa.

Boko Haram, dat trouw heeft gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), strijdt in Nigeria al jaren voor de vestiging van een radicaalislamitisch kalifaat. Ondanks de oprichting van de zogenaamde Multinational Joint Task Force (Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen en Benin) en de belofte van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari om Boko Haram voor het einde van 2015 te vernietigen, lijkt de groep na minder dan twee maanden in 2016 dodelijker dan ooit. In januari vonden ook verschillende aanslagen in de buurlanden Kameroen en Tsjaad plaats.

Volgens Mausi Segun, Nigeria Researcher voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, betekent de recente toename van het dodelijk geweld door Boko Haram niet per se dat de groep slagkrachtiger is geworden, zo zegt ze aan Knack.be.

‘Wel is het zo dat de groepering eerder heeft bewezen veerkrachtig en flexibel te zijn en na de schijnbare kalmere periode vorig jaar een nieuwe tactiek hanteert,’ aldus Segun. ‘Zo maakt ze meer gebruikt van zogenaamde hit and run aanvallen, in plaats van in vuurgevechten frontaal de aanval met overheidstroepen aan te gaan. Bovendien doen ze steeds vaker een beroep op vrouwen voor zelfmoordaanslagen op plaatsen waar veel volk bij elkaar is, omdat ze moeilijker ontmaskerd kunnen worden wegens hun manier van kleden en hun sociale status.’

Boekt die Multinational Joint Task Force (MJTF) dan geen vooruitgang?

Segun: ‘Hoewel de informatie over de MJTF schaars en enigszins verwarrend is, blijkt uit de communicatie van de regeringen van de betrokken landen dat de MJTF niet volledig operationeel is als gevolg van een tekort aan financiële middelen. Kennelijk gebeuren de grensoverschrijdende operaties in Nigeria, door regeringstroepen van Kameroen, Tsjaad en Niger, dan ook niet in het kader van het MJTF-akkoord maar veeleer met wederzijdse toestemming van de Nigeriaanse regering.’

In december 2015 zei de Nigeriaanse president Buhari nog dat Boko Haram ‘technisch verslagen‘ is. De recente golf van aanslagen doet toch iets anders vermoeden.

‘Met die aankondiging doelde de Nigeriaanse regering op de herovering van grondgebied in Nigeria dat voordien onder controle van Boko Haram stond. Blijkbaar vindt ze de niet-aflatende aanvallen waarbij honderden burgers worden gedood, geen reden om te erkennen dat het conflict nog steeds hevig woedt en een groot gevaar is voor mensen in het noordoosten van Nigeria en aangrenzende landen.

In tegenstelling tot IS krijgt Boko Haram toch opvallend minder aandacht op het internationale toneel. Hoe komt dat volgens u?

‘Het is soms moeilijk te begrijpen hoe media-aandacht gericht wordt. Een mogelijke verklaring is het verschil in de omvang en de impact van beide conflicten. Terwijl IS grote delen van Irak en Syrië controleert en bestuurt, en delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika bedreigt, blijft Boko Haram vooral een lokale dreiging in het noordoosten van Nigeria en enkele kleine grensgebieden in de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger.

Nochtans verzekerde de Boko Haram zich vorig jaar van de titel van ‘dodelijkste terreurbeweging ter wereld‘, voor IS.

‘Dat er in het conflict met Boko Haram zoveel doden vallen, heeft voor een groot stuk ook te maken met de bevolkingsdichtheid in zijn operatiegebied. Ten tweede is het ook zo dat de groep bijna uitsluitend gefocust is op het doden van zoveel mogelijk mensen, het moet zich niet bezighouden met taken waar het de middelen en de slagkracht niet voor heeft, zoals het bezetten en besturen van gebieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content