"Nieuwe Deense asielwet is totaal fout signaal"

26/01/16 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:32

Dit is een totaal fout signaal. Dit ondergraaft ook het draagvlak dat er is voor de opvang van vluchtelingen in Europa." Dat zegt Kris Pollet, beleidsmedewerker van ECRE, the European Council on Refugees and Exiles in een reactie over de nieuwe asielwetgeving in Denemarken.

"Nieuwe Deense asielwet is totaal fout signaal"

Migranten komen aan in München © Reuters

Het Deense parlement heeft met grote meerderheid de wet op de "hervorming van het asielrecht" goedgekeurd. De wet is buiten Denemarken enorm omstreden, onder meer doordat Kopenhagen zich het recht voorbehoudt om waardepapieren en waardevolle voorwerpen van vluchtelingen in beslag te nemen "om hun opvang te bekostigen".

"Het is een onaanvaardbare wet", zegt Kris Pollet. "Het is allicht de bedoeling van de Denen om het signaal te geven dat vluchtelingen niet naar Denemarken moeten komen." Pollet vraagt zich ook af hoe ze dat in de praktijk zullen doen. "Er zouden geen bezittingen afgenomen worden die een sentimentele waarde hebben voor de eigenaar, en er zou een vrijstelling zijn beneden de 1.300 euro, maar hoe gaat de Deense politieman of douanebeambte dat bepalen?", vraagt Pollet zich af.

"Ik denk ook dat het in de praktijk niet veel zal opleveren, omdat die vluchtelingen daar niet met fortuinen arriveren", aldus nog Pollet. Voorts maakt ECRE zich zorgen over het opbod dat dit in Europa kan veroorzaken. "Nu gaan er ook al stemmen op in Duitsland om gelijkaardige maatregelen te nemen. En er zijn Denen die de in beslag genomen goederen openbaar willen veilen", zegt Pollet. "Het creëert echt een sfeer die doet denken aan wat de nazi's hebben gedaan met de Joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog." (Belga/NSK)

Onze partners