Netanyahu: VN-baas Ban Ki-moon wakkert het terrorisme aan

27/01/16 om 04:41 - Bijgewerkt om 04:40

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft erg zwaar uitgehaald naar Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Die beschuldigde hij ervan "het terrorisme aan te wakkeren".

Netanyahu: VN-baas Ban Ki-moon wakkert het terrorisme aan

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN © REUTERS

Ban Ki-Moon had voor de Veiligheidsraad de groeiende frustratie bij de Palestijnen over de Israëlische kolonisatiepolitiek aangehaald.

"De commentaren van de secretaris-generaal van de VN bevorderen het terrorisme," aldus Netanyahu in een persbericht. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme. De Palestijnse moordenaars willen geen staat bouwen, ze willen er een vernietigen".

Ban Ki-moon had dinsdag voor de Veiligheidsraad zware kritiek op de Israëlische bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De secretaris-generaal wil dat de bouwwoede stopt. "De frustratie van de Palestijnen groeit onder een halve eeuw van bezetting en onder het stilliggen van het vredesproces".

'Belediging'

Volgens Ban Ki-moon is het voortzetten van de kolonisatiepolitiek "een belediging voor de Palestijnse bevolking en de internationale gemeenschap (...) en roept dit vragen op over het engagement van Israël om tot een tweestatenoplossing te komen".

Sinds de herfst van vorig jaar zijn de spanningen tussen Palestijnen en Israëli's weer sterk toegenomen. Sinds 1 oktober vielen al 159 Palestijnse doden en 25 Israëlische.

(Belga/RR)

Onze partners