Nederlandse 'horrorarts' moet dan toch niet naar de cel

18/06/15 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

De man die Nederlandse media met de naam 'horrorarts' of 'Dr. Frankenstein' bedachten, vertelde patiënten dat ze ernstig ziek waren door alzheimer, MS en parkinson, terwijl dat niet zo was. Hij is in beroep vrijgesproken.

Nederlandse 'horrorarts' moet dan toch niet naar de cel

Ernst Jansen © /

In een strafzaak die de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd wordt, krijgt de Nederlandse ex-neuroloog Ernst Jansen in hoger beroep zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Hiermee wordt een dikke streep gehaald door de uitspraak in eerste aanleg. Toen werd Jansen tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De rechtbank acht in hoger beroep niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde bij meerdere van zijn patiënten. De medicijnverslaafde ex-neuroloog wordt immers verdacht van onder meer het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Ook wordt hij verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte om in zijn eigen medicijnverslaving te voorzien.

Fouten, maar niet opzettelijk

De rechtbank in Almelo oordeelde begin vorig jaar dat bewezen is dat de ex-dokter van het Medisch Spectrum Twente opzettelijk verkeerde diagnoses had gesteld, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten en dat hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Zowel Jansen als het openbaar ministerie gingen in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Jansen is opgelucht met de nieuwe uitspraak, laat zijn advocaat Peter Plasman weten. "Deze zaak heeft zwaar op hem gedrukt." Jansen heeft volgens zijn advocaat altijd toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar niet opzettelijk. "Hij heeft zich die fouten heel erg aangetrokken."

De medische missers van Jansen dateren van eind jaren negentig. Hij vertelde meerdere patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef ze zware medicatie voor. Het bewijs voor die ziektes was echter flinterdun of zelfs niet aanwezig. Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon de rechtbank dat niet meer toetsen.

Doofpot

Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, is teleurgesteld en zelfs boos over de uitspraak. "Hier ben ik altijd bang voor geweest. Het OM heeft jarenlang stilgezeten na mijn aangifte in 2007 en is nu keihard afgestraft. Het ziekenhuis van Jansen heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu beloond." Het OM had in hoger beroep zes jaar cel geëist en overweegt in cassatie te gaan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners