Nederlands minister in Turkije: 'Intimidatie journalisten onaanvaardbaar'

06/01/15 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

Op de dag dat de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink enige tijd werd vastgehouden op verdenking van "terroristische propaganda" deed minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders hierover zijn beklag bij zijn Turkse ambtsgenoot en andere bewindslieden. "Intimidatie van journalisten is onaanvaardbaar".

Nederlands minister in Turkije: 'Intimidatie journalisten onaanvaardbaar'

Minister Koenders met zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu © BELGA

Bert Koenders, momenteel op bezoek in Turkije, bracht in al zijn gesprekken de aanhouding van Frederike Geerdink ter sprake. De journaliste, die onder meer werkt voor NRC Next, was dinsdag opgepakt in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir op verdenking van "terroristische propaganda". Ze werd na enkele uren weer vrijgelaten.

Koenders zei daarover onder meer: "Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel."

Geerdink prees Koenders dinsdagavond voor zijn interventie. Tegenover het Nederlandse RTL Nieuws zei zij: "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb een land achter mij staan. Als zoiets gebeurt en je belt het consulaat, dan weet Koenders het een minuut later en dan onderneemt Nederland actie. Dat is geweldig. Al die journalisten hier hebben geen overheid achter zich staan."

'Arrestaties, invallen'

Koenders herhaalde tegenover Turkse bewindslieden dat Nederland zich zorgen maakt over de rechtsstaat en burgerrechten in het land. "In het afgelopen jaar werden de Turkse burgers geconfronteerd met inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, met beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media", aldus Koenders. "Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen."

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije staan de voorbije maanden onder spanning, onder meer na Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid.

Koenders bezoekt woensdag een vluchtelingenkamp bij Gaziantep, waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners