Nederland schrapte verbindingsofficier veiligheid in Brussel

31/03/16 om 00:48 - Bijgewerkt om 00:48

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vorige zomer de zogenoemde "JBZ-liaison" (verbindingsofficier) op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die had kunnen zorgen voor optimale uitwisseling van informatie tussen de landen.

Nederland schrapte verbindingsofficier veiligheid in Brussel

Ard van der Steur, Nederlands minister van Veiligheid en Justitie © AFP

De Nederlandse openbare omroep NOS brengt het nieuws via zijn website.

Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims, aldus de NOS. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen. Min of meer tegelijk met het (tijdelijk) schrappen van de liaison in Brussel werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen, vanwege "het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in combinatie met de belangrijke rol die het Verenigd Koninkrijk in de EU speelt". Het gebeurt volgens de woordvoerder van het ministerie regelmatig dat de liaison-functie her en der nu eens wel en dan weer niet wordt ingevuld, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.

Oppositiepartij D66 heeft in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd over het verdwijnen van de verbindingsofficier in Brussel. De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben.

Blunder minister

Intussen hangt de toekomst van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur volgens Nederlande media aan een zijden draadje, nadat de minister ten onrechte in de Tweede Kamer had verklaard dat de FBI Nederland op de hoogte had gesteld dat de broers El Bakraoui op de terreurlijst stonden. Dat blijkt nu niet de FBI maar de informatiecel van de politie van New York te zijn geweest. Waarom de NYPD Nederland hiervan op de hoogte stelde, is nog niet duidelijk.

De minister moet volgende week opnieuw uitleg geven in het parlement.

(Belga/RR)

Onze partners