Nederland neemt amper nieuwe maatregelen na 'Parijsdebat'

19/11/15 om 21:55 - Bijgewerkt om 21:54

In tegenstelling tot België gaat het Nederlandse kabinet na de aanslagen in Parijs geen spectaculaire nieuwe veiligheidsmaatregelen nemen. 'Het beste antwoord op terreur is doorgaan met ons leven. Wij zijn met meer.'

Nederland neemt amper nieuwe maatregelen na 'Parijsdebat'

Mark Rutte © Belga Image

Er is al veel gedaan en de veiligheidsdiensten, de politie en de krijgsmacht zijn goed voorbereid om dag en nacht over onze veiligheid te waken, zei premier Mark Rutte na afloop van het debat in de Tweede Kamer over 'Parijs'.

'Wij zijn met meer'

Rutte zei dat de controle van binnenkomende asielzoekers is versterkt en ook dat er voortdurend wordt bekeken hoe de veiligheidsdiensten op de beste manier kunnen worden ingezet. Volgens de liberale premier (VVD) behoren de diensten tot de beste ter wereld en zijn ze tot op het hoogste niveau getraind om aanslagen te voorkomen.

Hij riep alle Nederlanders op om zich niet te laten 'gijzelen door angst'. Morgenavond is het weer weekend en daar moeten we gewoon plannen voor maken, zei Rutte. 'Het beste antwoord op terreur is doorgaan met ons leven. Wij zijn met meer. Wij hebben een sterkere samenleving en we kunnen dit aan.'

Syriëgangers vastzetten

Partijen hadden het kabinet wel gevraagd om meer actie. Zo willen VVD, CDA en SGP dat een reis naar Syrië strafbaar wordt. Wie terugkeert, moet vervolgd worden. Rutte zei dat teruggekeerde Syriëgangers alleen kunnen worden opgepakt als er aanwijzingen zijn dat ze een gevaar zijn voor de samenleving, of dat ze strafbare feiten hebben gepleegd.

Het strafbaar stellen van verblijf in door terroristen gecontroleerd gebied is al eerder onderzocht, maar stuitte toen op te veel juridische bezwaren. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie beloofde het opnieuw te bekijken, ook al verwacht hij een negatief oordeel van de Raad van State en van de Eerste Kamer (de Senaat).

Hij bekijkt ook of het mogelijk is teruggekeerde Syrië-gangers preventief vast te zetten en jihadisten verplicht te laten deradicaliseren. (Belga/KVDA)

Onze partners