Nederland: moskeeën vragen bescherming aan premier Rutte

06/01/15 om 01:12 - Bijgewerkt om 01:12

Vertegenwoordigers van de Nederlandse moskeeën hebben in een brief aan premier Mark Rutte om een betere bescherming gevraagd. De aanleiding is een oproep op een Facebook-pagina van aanhangers van PVV-leider Geert Wilders om moskeeën in brand te steken.

Nederland: moskeeën vragen bescherming aan premier Rutte

De moskee in het Zweedse Eskilstuna, na brandstichting op kerstdag © REUTERS

Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

De vertegenwoordigers van de moskeeën schrijven dat ze bang zijn om nog met vrouw en kinderen naar de moskee te gaan. Ze vrezen het doelwit te zullen worden van aanslagen zoals in Zweden. In Zweden werden de voorbije weken drie aanslagen gepleegd met brandbommen. In het kielzog van de Zweedse aanslagen riepen aanhangers van de recht-populist Wilders op om dat voorbeeld te volgen.

"De afgelopen jaren hebben wij helaas meerdere malen te maken gehad met dit soort incidenten in moskeeën in Nederland", klinkt het in de brief die de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland namens alle islamitische gebedshuizen verstuurde. "Inmiddels spreken wij niet meer van incidenten maar van een structureel probleem, waarbij wij uw bescherming missen."

Ruim 1 op 3

Een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam bevestigt dat de ongerustheid niet onterecht is, merkt de NOS op. De onderzoeker concludeerde dat 174 van de 475 moskeeën de voorbije 10 jaar te maken met incididenten, gaande van dreigbrieven tot vernielingen en brandstichting. Dat is ruim 1 moskee op 3.

Premier Rutte heeft nog niet op gereageerd op de brief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dirk Schoof, zegt dat hij een gesprek aangaat met de schrijvers. Eerder had het OM gezegd de oproep tot brandstichting serieus te nemen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners