Nederland maakt treinstations ontoegankelijk voor niet-reizigers

01/05/15 om 01:07 - Bijgewerkt om 01:07

Vanaf vandaag 1 mei zijn de toegangspoortjes van het station Rotterdam Centraal enkel nog te openen met een chipkaart van het openbaar vervoer. Een vijfde van de stations zal binnenkort voor niet-reizigers gesloten worden.

Nederland maakt treinstations ontoegankelijk voor niet-reizigers

© EPA

Rotterdam Centraal is het eerste grote station in Nederland waar niet alleen de treinen maar ook de horecazaken in het station voor niet-reizigers worden afgesloten. Aanvankelijk zou dat pas over een half jaar gebeuren, maar na recente geweldsincidenten tegen personeel van de Nederlandse spoorwegen (NS) is de datum vervroegd. De maatregel, waarbij reizigers met hun chipkaart poorten moeten openen en daarmee voor transport betalen, is bedoeld om het zwartrijden in de trein zoveel mogelijk tegen te gaan. Vaak zijn het zwartrijders die spoorwegpersoneel bedreigen en mishandelen.

In de loop van het jaar volgen nog meer stations waarvan de poortjes dichtgaan. Uiteindelijk zullen 82 stations alleen toegankelijk zijn voor treinreizigers. Nederland telt ruim vierhonderd treinstations.

(Belga/RR)

Onze partners