Mysterieuze drones boven Franse kerncentrales

© iStock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Zeven Franse nucleaire sites zijn sinds 5 oktober in de vroege uurtjes meermaals door drones overvlogen. Niets speciaals, ware het niet dat niemand weet van wie de vliegtuigjes zijn.

De eerste nucleaire elektriciteitscentrale (Electricité de France, EDF) die in Frankrijk bezoek kreeg van het ongeïdentificeerde vliegende object, was die in Creys-Malville (Isère) op 5 oktober. De volgende zes kregen het onverwachte bezoek in de week van 13 tot 20 oktober. Op een enkele dag – zondag 19 oktober – werden zelfs vier op grote afstand van elkaar gelegen centrales het doelwit van de drones.

Greenpeace ontkent betrokkenheid

Hoewel het EDF zelf over drones beschikt, worden die nooit gebruikt om de eigen kerncentrales te surveilleren. De onbemande vliegtuigjes worden ingezet om moeilijk toegankelijke installaties te onderzoeken, zoals het elektriciteitsnetwerk op Corsica.

Ook de milieuorganisatie Greenpeace ontkent elke betrokkenheid en heeft gevraagd om een onderzoek te starten naar de verdachte vluchten.

Maar de kerncentrales zijn niet de enige die geviseerd werden. Volgens de milieuorganisatie vlogen er ook drones over de site van het Commissariaat voor kernenergie en alternatieve energie (CEA) in Saclay (Essonne), een van de grootste onderzoekscentra van de organisatie waar zo’n 5.000 mensen zijn tewerkgesteld. Maar het CEA bevestigt de feiten niet voor die precieze site. Wel zouden ‘meerdere sites de laatste weken door drones overvlogen zijn’, citeert Le Monde de organisatie. Een exacte locatie werd niet gegeven, ‘omdat het onderzoek nog loopt’.

Kon explosieven transporteren

In de zeven gevallen ging het echter niet steeds om dezelfde drone. De vliegtuigjes zonder piloot waren van verschillende types en groottes: van enkele tientallen centimeters tot wel 2 meter. Verontrustend, vindt Le Monde, aangezien die laatste de mogelijkheid hebben een projectiel of explosieven te transporteren.

Het overvliegen van kerncentrales is verboden om te verhinderen dat er foto’s of video’s gemaakt worden van de installaties en om aanslagen te vermijden. Maar, zo preciseert het EDF in de krant, ‘de kerncentrales zijn voorbereid op natuurrampen zoals aardbevingen, stormen, overstromingen; ongelukken zoals brand en terroristische aanslagen of sabotage’.

Het is verboden om de centrale binnen een zone van vijf kilometer en op een hoogte lager dan 1.000 meter te overvliegen. De centrales vallen bovendien onder de directe bescherming van de luchtmacht, die kan tussenkomen bij een inbreuk.

Moeilijk te detecteren

Maar hun kleine omvang, het feit dat ze van plastic gemaakt zijn en dat ze laag vliegen, maakt het moeilijker om drones te detecteren dan vliegtuigen. Bovendien is de drone onbemand, waardoor het moeilijk is om na te gaan wie het vliegtuigje bestuurt.

De inbreuken werden door de veiligheidsdiensten van het EDF zelf ontdekt, maar de organisatie preciseert niet op welke manier dat gebeurt. Ook is het niet duidelijk over welke middelen de gespecialiseerde agenten beschikken die de sites bewaken. Het gaat over een korps van 800 agenten (PSPG) dat over de verschillende sites verdeeld is in groepen van 30 tot 50. Ze zijn 24 uur op 24 actief. Maar sinds de inbreuken, werd de waakzaamheid opgedreven, aldus het EDF in Le Monde. Ook hier zonder verduidelijking van de nieuwe maatregelen.

Antidrone-maatregelen

Ondertussen heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, voorzieningen beloofd voor de neutralisatie van drones. Ook zou een juridisch onderzoek lopende zijn. Hij liet zich volgens de krant echter niet verder uit over de antidrone-maatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content