Mogelijk doorbraak in gesprekken Iraans kernprogramma

08/11/13 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry reist af naar Genève om er zijn Iraanse collega te ontmoeten in het kader van de gesprekken over het atoomprogramma van Iran.

Mogelijk doorbraak in gesprekken Iraans kernprogramma

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © Reuters

Na meer dan tien jaar komt er misschien een eind aan het gesteggel over het Iraanse atoomprogramma. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif toont zich alvast compromisbereid. Zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry reist intussen naar Genève voor de gesprekken.

Iran onderhandelt in het Zwitserse Genève met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over het nucleaire programma van het land. Samen met Duitsland en de Europese buitenlandminister Catherine Ashton overlopen ze er de resultaten, die een panel van experts vorige week heeft verzameld in Wenen. Ook de vraag van Iran om de economische sancties te versoepelen ligt ter tafel.

Amerikaans buitenlandminister Kerry vliegt naar Genève om er deel te nemen aan de onderhandelingen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Daar staat ook een ontmoeting met zijn Iraanse ambtsgenoot op het programma. Zarif heeft eerder in een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN laten weten dat hij nog voor het einde van de week tot een vergelijk wil komen.

Akkoord

Over de mogelijke inhoud van het akkoord is tot dusver weinig bekend. Analisten zien de mogelijkheid dat Iran zijn atoomprogramma deels bevriest. De Amerikaanse president Barack Obama opperde eerder in een vraaggesprek met de Amerikaanse omroep NBC dat hij bereid was om bepaalde economische sancties te versoepelen in ruil voor een gefaseerd compromis.

Westerse landen als de VS en Israël vrezen dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Zij willen garanties dat het land zijn atoomprogramma enkel voor civiele doeleinden inzet. De nieuwe Iraanse regering schijnt de laatste tijd een opening te maken naar het Westen. Ze willen wel nog steeds het recht op een uraniumverrijking tot 5 procent. (Belga/YD)

Onze partners