Moderne slavernij piekt in het Verenigd Koninkrijk

© Getty Images/iStockphoto

Dikwijls zijn de slachtoffers tot dwangarbeid gedwongen of seksueel uitgebuit. Bijzonder opvallend: de toename van kinderen, die dikwijls als drugskoeriers fungeren.

De Britse autoriteiten hebben vorig jaar meer dan vijfduizend meldingen gekregen van potentiële slachtoffers van moderne slavernij en mensenhandel. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. Voor het eerst stelde het National Crime Agency (NCA) vast dat Britten het hoogste aandeel hebben, gevolgd door Albanezen en Vietnamezen.

Dikwijls zijn de slachtoffers tot dwangarbeid gedwongen of seksueel uitgebuit. Bijzonder opvallend in de maandag vrijgegeven statistieken is de toename van kinderen. Volgens het NCA fungeren ze dikwijls als drugskoeriers en brengen zij heroïne en cocaïne naar landelijke gebieden en de kusten. ‘Ze worden met geld gelokt, maar snel met geweld gedwongen’, zei vicedirecteur Tom Dowdall van de NCA. In totaal zijn 5.145 gevallen gemeld, of een toename met 35 procent in vergelijking met 2016.

De onderzoekers schrijven dit enerzijds aan sterkere sensibilisering voor het thema toe, maar gaan ook uit van hogere donkere cijfers. Het NCA is de leidende onderzoeksautoriteit inzake georganiseerde misdaad in Groot-Brittannië en houdt sinds 2009 statistieken bij omtrent slavernij en mensenhandel

Partner Content