‘Minstens 6700 Rohingya gedood in een maand’

© Reuters

Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen blijkt dat bij geweld in Birma minstens 6700 Rohingya zijn gedood. Minstens 730 van hen waren kinderen.

‘Studies door AZG wijzen uit dat in de vluchtelingenkampen in Myanmar (Birma), in de staat Rakhine, tussen 25 augustus en 24 september 9000 Rohingya zijn omgekomen. Als we becijferen dat 71,7 procent van hen omkwam door geweld, dan komen we uit op 6700 mensen, en dat zijn voorzichtige schattingen’, zegt AZG, volgens wie 730 van de slachtoffers kinderen waren jonger dan vijf.

‘Het aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, aangezien we geen cijfers hebben voor alle vluchtelingenkampen in Bangladesh en dat in de studie de families die nooit Myanmar zijn uitgeraakt, niet zijn opgenomen’, zegt Sydney Wong, medisch directeur bij AZG. ‘We hebben mensen horen vertellen dat hele families zijn omgekomen doordat ze zijn opgesloten in hun huis, dat daarna in brand werd gestoken.’

Genocide

Volgens de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad al-Hoessein kan de systematische, gewelddadige vervolging van het Rohingya-volk in Myanmar mogelijk gelijkgesteld worden met genocide. Volgens Zeid zijn veiligheidstroepen betrokken bij het (levend) in brand steken van mensen, het vermoorden van kinderen, het verkrachten van meisjes en vrouwen en het platbranden van scholen en moskeeën.

De VN-Commissaris wees voorts op het toenemende aantal beperkingen dat de Rohingya’s wordt opgelegd in hun dagelijks leven, zoals het weigeren van burgerrechten en van geboorteaktes voor moslimkinderen. Het is gebruikelijk dat de Hoge VN-Commissaris zich niet expliciet over de materie uitspreekt, aangezien dit soort besluiten door rechtbanken wordt genomen en de VN de plicht heeft, actief op te treden van zodra ‘volkerenmoord’ als een vaststaand feit wordt beschouwd.

De vervolging van de Rohingya’s, door Myanmar beschouwd als illegaal in het land aanwezige Bengalezen, kende haar dieptepunt in augustus, toen regeringstroepen een heus militair offensief openden tegen de moslimminderheid in de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde wel nadat Rohingya-milities veiligheidsposten in het gebied hadden aangevallen.

Als gevolg van het offensief vluchtten naar schatting meer dan 620.000 Rohingya’s -meer dan de helft van de Rohingya-bevolking in Myanmar- naar het naburige Bangladesh.

Partner Content