'Miljard dollar nodig voor strijd tegen ebola', in België voorlopig geen '12-12'

16/09/14 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Er is meer dan een miljard dollar nodig om het ebolavirus in West-Afrika te bestrijden, zeggen de Verenigde Naties (VN). In ons land wordt er voorlopig geen grootschalige inzamelactie op poten gezet door het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties.

'Miljard dollar nodig voor strijd tegen ebola', in België voorlopig geen '12-12'

Eboladode in Liberia © Reuters

Een maand geleden spraken de VN nog over 100 miljoen dollar, nu vroeg VN-coördinator voor de bestrijding tegen ebola, David Nabarro, op een persconferentie in Genève een miljard dollar - circa 770 miljoen euro. Dat meldt persagentschap Reuters.

Ongeziene gezondheidscrisis

Bruce Aylward van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak van een 'gezondheidscrisis die ongeëvenaard is in de hedendaagse tijd. We weten niet waar dit naartoe gaat.'

De ebola-uitbraak in West-Afrika begon in Guinee en heeft zich intussen verspreid naar vooral Sierra Leone en Liberia. Ook in Senegal en Nigeria zijn enkele gevallen gemeld. Volgens de laatste cijfers bezweken 2.461 patiënten aan het uiterst dodelijke virus.

(Nog) Geen 'Ebola 12-12'

In ons land wordt er voorlopig geen grootschalige inzamelactie op poten gezet door het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties. Het draagvlak in België is nog te klein en de hulporganisaties kunnen niet voor het grote verschil zorgen, zegt woordvoerder Erik Todts.

Dat er geen 'Ebola 12-12' wordt opgestart, betekent volgens Todt echter niet dat er niets wordt ondernomen. 'Onze zes organisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Plan België, Unicef België, Oxfam International en Handicap International, nvdr.) zijn wel betrokken bij de hulpverlening in West-Afrika,' zegt hij aan persagentschap Belga.

Dat een uitzondering op de regel niet echt wenselijk is, toont de actie 'Syrië 12-12', die in april 2013 werd opgestart. 'Die actie loopt nog tot eind 2014, maar sinds oktober-november van vorig jaar zijn de donaties eigenlijk opgedroogd. Bovendien deed de dreiging van IS in dit gebied geen goed aan de schenkingsdrang van de Belgen.'

Lees meer over:

Onze partners