Merkel: ‘Snel vluchtelingen uit Griekenland terugsturen’

Angela Merkel © Belga Image

De Europese Unie moet zich klaarhouden om snel te starten met het terugbrengen van vluchtelingen van Griekenland naar Turkije. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van een bijeenkomst van de EU-leiders.

Ze wil zo’n snelle start om een aanzuigeffect te vermijden, vooraleer de nieuwe regeling met Turkije in werking treedt.

Op de bijeenkomst gaven de EU-leiders de Europees president Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Nederlandse premier Mark Rutte een mandaat om vrijdag onderhandelingen aan te knopen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over een akkoord over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Turkije is bereid alle illegaal in Griekenland aankomende migranten terug te nemen, op voorwaarde dat de Europeanen voor elke heropname van een Syrische vluchteling een andere Syriër uit Turkije hervestigen.

De Europeanen hebben het voorstel principieel aanvaard, maar de onderhandelingen met de Turkse premier Davutoglu zullen niet makkelijk worden, zo benadrukte Merkel. “We hebben geen datum afgesproken, maar Turkije begrijpt dat de nieuwe regeling zo snel mogelijk na het begin van de terugkeer van de vluchtelingen (Syrische vluchtelingen naar Turkije, red.) van start moet gaan”, zo zei Merkel volgens persagentschap Reuters

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content