Merkel 10 jaar aan de macht: ‘Ze is ideologisch niet mooi omlijnd en dat is ook de kritiek op haar’

© REUTERS

Angela Merkel (CDU) is vandaag exact tien jaar bondskanselier van Duitsland. De meningen over de 61-jarige christendemocratische politica zijn verdeeld. Professor Dirk Rochtus (KU Leuven), gespecialiseerd in Duitse politiek, maakt de balans op.

‘Haar naam zal voor altijd verbonden blijven aan de euro- en de vluchtelingencrisis, maar ook op binnenlands vlak heeft zij veel gerealiseerd: de uitstap uit de kernenergie, de afschaffing van de dienstplicht, de invoering van het minimumloon,’ zegt Dirk Rochtus in De Zondag. ‘Merkwaardig is trouwens dat Merkel op die drie domeinen van mening veranderd is. Toen ze met de liberalen (2009-2013, red) regeerde, was ze nog gekant tegen een minimumloon. Nu ze weer met de socialisten bestuurt, is ze pro. Idem voor de uitstap uit de kernenergie. Vóór de kernramp in Fukushima wou ze de looptijd van de atoomcentrales nog verlengen. Pas daarna ging ze resoluut voor de uitstap.’

De Zondag: Wat zegt dat over haar?

Rochtus: Dat ze durft veranderen van mening. Dat is merkwaardig voor een politicus. Merkel is moeilijk te vatten. Ze is ideologisch niet mooi omlijnd. Dat is ook de kritiek op haar. Ze is vooral een pragmatisch politicus. Of ze verkoopt zichzelf toch zo. Je kan het ook opportunisme noemen. Maar eens ze een beslissing genomen heeft, is ze niet meer van haar stuk te brengen, hoeveel kritiek ze ook krijgt.

Zoals met de vluchtelingencrisis?

Absoluut. Enkele jaren geleden zei Merkel nog dat de multiculturele samenleving mislukt is. Vandaag pleit ze omzeggens voor een onbeperkte instroom van vluchtelingen. Maar ze meent het wel, die ‘wir schaffen das’-uitspraak. Dat heeft te maken met haar protestantse achtergrond. Haar vader was dominee. Duitse protestanten geloven heel erg dat je de wereld kan verbeteren.

Zo zacht ze is voor vluchtelingen, Mutti Merkel noemen die haar, zo hard is ze voor de Grieken.

Mja, zij ziet dat zo niet. Ze is keihard voor de Griekse regering, niet voor de bevolking. Al hebben de opgelegde maatregelen natuurlijk rechtstreekse impact op de bevolking. Nu, ze kan wel hard zijn. Enkele jaren geleden liet ze Norbert Röttgen, één van haar ministers, vallen als een baksteen nadat hij de verkiezingen in deelstaat Noord- Rijnland-Westfalen verloor.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verwacht dat Merkel binnenkort moet opstappen door haar houding in de vluchtelingencrisis. ‘Ze heeft haar eigen graf gegraven’, stelt hij. Akkoord?

Dat geloof ik niet. Het is wel zo dat het vertrouwen in haar lager is dan ooit. Ook in eigen rangen ondervindt ze veel weerstand. Maar of ze daarom zal opstappen, betwijfel ik. Merkel is nog steeds het boegbeeld van de CDU. Ik zie niet meteen een alternatief klaar staan. Het is wel goed mogelijk dat ze in 2017 niet opnieuw kandidaat- bondskanselier zal zijn.

Paul Cobbaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content