‘Meisjes worden op slavenmarkten IS verkocht voor pakje sigaretten’

Een Jezidi-vluchteling uit Sinjar bidt in een tempel. © Reuters

Islamitische Staat (IS) organiseert nog steeds slavenmarkten voor ontvoerde meisjes en tracht zo buitenlandse strijders te rekruteren. ‘Vrouwen worden er verkocht voor niet meer dan een pakje sigaretten’, getuigt een gezant van de Verenigde Naties die met slachtoffers ter plaatse sprak.

Telkens als Islamitische Staat (IS) nieuwe gebieden verovert, worden meisjes en vrouwen ontvoerd. De jihadisten organiseren nog steeds slavenmarkten waar zij te koop worden aangeboden. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is niet bekend, maar de Verenigde Naties stuurden een gezant, Zainab Bangura, ter plaatse.

‘Met meer dan 100 opgesloten’

‘Ze ontvoeren vrouwen wanneer ze gebieden veroveren zodat ze – ik wil het geen verse lading noemen – nieuwe meisjes hebben’, verklaart de VN-gezant in een interview met persagentschap Agence France-Presse. ‘Deze oorlog wordt gevochten ten koste van het lichaam van die vrouwen.’

Bangura bezocht Irak en Syrië in april 2015 en sprak met meisjes en vrouwen die aan IS konden ontsnappen. Ook ontmoette ze lokale religieuze en politieke leiders en bezocht ze vluchtelingen in Turkije, Libanon en Jordanië.

Een meisje van de Jezidische religieuze minderheid in het Sinjargebergte.
Een meisje van de Jezidische religieuze minderheid in het Sinjargebergte.© Reuters

Tienermeisjes, vaak lid van de door IS geviseerde jezidi-minderheid, getuigden over hoe ze ‘werden meegenomen, opgesloten in een kamer – met meer dan 100 in een klein huis – uitgekleed en gewassen werden’.

‘Ik kocht je niet zodat je zelfmoord zou plegen’

Vervolgens moesten ze voor een groep mannen gaan staan die zouden bepalen ‘hoeveel ze waard zijn’. Meisjes worden op de slavenmarkten voor ‘niet meer dan een pakje sigaretten’ verkocht of voor enkele honderden of duizend dollar, aldus Bangura.

Een vijftienjarig meisje dat verkocht werd aan een meer dan 50 jaar oude sjeik en IS-leider, vertelde hoe de man haar de keuze gaf tussen een geweer en een stok. Toen ze het geweer koos, antwoordde hij: ‘Ik heb je niet gekocht zodat je jezelf zou kunnen doden’. Daarna verkrachtte hij haar, meent de VN-gezant nog tegenover AFP.

‘Vrouwen wachten op jullie’

Volgens Bangura maakt het ontvoeren van vrouwen en meisjes door Islamitische Staat deel uit van een strategie om buitenlandse strijders te rekruteren.

‘Dit is hoe ze jongemannen aantrekken. ‘We hebben vrouwen die op jullie zitten te wachten, maagden die jullie kunnen huwen’. Die buitenlandse strijders zijn de ruggengraat van de oorlog.’

Een recent VN-rapport geeft aan dat zo’n 25.000 strijders uit meer dan 100 landen betrokken zijn bij conflicten wereldwijd, maar dat het merendeel naar Syrië en Irak trekt.

Jezidi-vrouw
Jezidi-vrouw © BELGAIMAGE

Bangura vergelijkt het misbruik met ‘middeleeuwse’ praktijken en meent dat IS ‘een samenleving wil bouwen die de dertiende eeuw weerspiegelt’.

‘Slachtoffers worden gesteund’

Ze looft echter uitspraken als die van de religieuze jezidi-leider Baba Sheikh die openlijk verklaarde hoe getracht moest worden de slachtoffers te begrijpen. In een interview met Knack.be haalde zuster Hanan Youssef, die met Syrische en Iraakse vluchtelingen in Libanon werkt, al aan hoe het wegnemen van de maagdelijkheid van vrouwen in de regio volledige families vernietigt. Ondanks het extreme geweld lijken gemeenschappen als die van de jezidi’s de slachtoffers toch nog welkom te heten en steun te bieden. Zo meldt Bangura. Maar ze wees erop dat zulke uitspraken bij Turkmeense leiders nog uitbleven.

Sinds haar bezoek aan de getroffen regio, werkt Bangura aan een actieplan om het gruwelijke seksueel geweld door militanten van IS aan te pakken. Ze hoopt gauw de VN-Veiligheidsraad te kunnen toespreken om tot een beslissing te komen. Een technisch team van de Verenigde Naties zal binnenkort ook naar de regio reizen om het hulpplan tot in detail uit te werken. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content