Meest dodelijke jaar ooit voor vluchtelingen op Middellandse Zee

© Reuters

Het jaar 2016 is het dodelijkste jaar ooit voor de vluchtelingen die de Middellandse Zee richting Europa willen oversteken. Er zijn sinds begin januari al minstens 3.800 mensen verdronken, zegt het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR.

William Spindler, een woordvoerder van het UNHCR, zegt dat vorig jaar nog 1 overlijden te betreuren viel per 269 mensen die Europa konden bereiken. “In 2016 is de kans op overlijden gestegen tot 1 op 88”, zo klinkt het.

In 2015 waren volgens de cijfers van de VN 3.771 migranten overleden bij de oversteek van de Middellandse Zee. Dit jaar werden er al zeker 3.800 doden geteld. Verwacht wordt dat het aantal van 2015 op het eind van dit jaar ruim overschreden zal zijn.

Maritiem kerkhof

Ook woensdag werden voor de kust van Libië weer nieuwe weer doden geteld. De medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zegt dat een van haar reddingsschepen 25 lijken en 107 overlevenden van een overbevolkte rubberboot heeft gehaald op zowat 50 kilometer van de Libische kust.

Van een andere rubberboot werden nog eens 139 andere overlevers opgepikt. “Reddingsoperaties op zee worden steeds meer een race op een maritiem kerkhof”, zegt Stefano Argenziano van Artsen zonder Grenzen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content