'Meerderheid Britten wil weg uit EU na aanslagen in Parijs'

24/11/15 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:09

Meer dan de helft van de Britten is voorstander van een uitstap uit de Europese Unie. Het is de eerste keer dat een meerderheid van de bevolking instemt met een 'Brexit'.

'Meerderheid Britten wil weg uit EU na aanslagen in Parijs'

De Britse premier David Cameron © Reuters

Dat blijkt uit een maandelijkse opiniepeiling van de Britse krant The Independent. In juni, juli en september gaf een meerderheid van 55 procent van de Britten nog aan te willen blijven in de EU. Het aantal 'blijvers' daalde in oktober met 2 procent. In november stemde voor het eerst zelfs een meerderheid van de Britten voor een Brexit, de Britse terugtrekking uit de Europese Unie.

Zo zegt 52 procent van de bevolking 'ja' te zullen stemmen op de vraag of het land de EU moet verlaten tijdens een referendum dat eind 2017 wordt georganiseerd.

Aanslagen in Parijs

Voorstanders van een vertrek uit de Europese Unie zijn vooral aanhangers van de eurosceptische partij UKIP en van de Conservatieve Partij van premier David Cameron. De steun voor de EU is het grootst in Schotland en Wales. Daar wil respectievelijk 60 en 56 procent van de bevolking blijven.

Volgens The Independent zullen veel anti-EU politici de resulaten van de enquête nu aangrijpen als afspiegeling van de bezorgdheid van de bevolking over het migratiebeleid van de Europese Unie. Onder meer Nigel Farage, leider de UKIP-partij, zoekt al langer een link tussen de toestroom van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten en terrorisme.

En hoewel het euroscepticisme is toegenomen na de aanslagen in Parijs, geloven actievoerders nog steeds dat de grote steunbetuiging van de Britten voor de slachtoffers van de terreuraanslag de pro-Europese zaak eerder zal helpen dan beschadigen.

Generaties

Uit de recente peiling blijkt ook dat er een grote generatiekloof is. Zo wil 69 procent van de 18- tot 24-jarigen in de Europese Unie blijven, terwijl slechts 38 procent van de 65-plussers voorstander is van de EU. Jongere Britten voelen zich dus duidelijk meer Europeaan dan andere - en oudere - landgenoten.

Of het land effectief uit de EU zal stappen, zal pas duidelijk blijken in 2017, wanneer een nieuw referendum wordt georganiseerd. (MVM)

Onze partners