Meerdere journalisten ontvoerd op Krim

10/03/14 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Enkele dagen voor het referendum op de Krim over toetreding tot Rusland nemen de berichten uit het schiereiland over aanvallen op journalisten en activisten toe.

Meerdere journalisten ontvoerd op Krim

Checkpoint Krim, Oekraïne © Reuters

Gewapende Russischtaligen hebben in de hoofdstad Simferopol twee burgerrechtenactivisten uit een trein in de kraag gevat. Bovendien zijn aan checkpoints in de Autonome Republiek drie jonge vrouwen en meerdere journalisten ontvoerd, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev mee.

De autoriteiten eisen van de Russisch gezinde nieuwe leiding op de Krim uitleg. Op het schiereiland bezetten pro-Russische eenheden nog eens twee Oekraïense kazernes. Er is niet geschoten, zo verluidde.

Ook andere steden eisen referendum

De situatie in de Krim is een inspiratiebron voor grote steden in Zuid- en Oost-Oekraïne. Gisteren kwamen duizenden pro-Russische betogers op straat om een referendum te eisen naar het voorbeeld van het schiereiland Krim. In het oostelijke administratieve gebied Lugansk bestormden activisten de zetel van de regionale regering en verklaarden zij de gouverneur afgezet.

Ook in de belangrijkste havenstad van het land, Odessa, eisten meerdere duizenden betogers meer rechten voor het gebied en een referendum over de koers van het buitenlands beleid van het land. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners