Meer dan 200 migranten bestormen ferry in Calais

04/09/14 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Meer dan 200 illegale migranten hebben in de Franse haven van Calais een ferry bestormd die naar Engeland zou vertrekken. Burgemeester Natacha Bouchart dreigde er pas mee de haven te blokkeren als het Verenigd Koninkrijk niets deed om het migrantenprobleem aan te pakken.

Meer dan 200 migranten bestormen ferry in Calais

Franse agenten houden wacht tijdens de dagelijkse voedselbedeling aan migranten in Calais. © Reuters

In de Franse havenstad Calais hebben illegale migranten een ferry naar Engeland bestormd. Meer dan 1.000 migranten proberen zich vanuit de havenstad een weg over het Kanaal te banen in de hoop beter ontvangen te worden in het Verenigd Koninkrijk. Burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, dreigde er pas mee de haven te blokkeren als het VK niet snel hulp bood om het migrantenprobleem aan te pakken.

Veiligheidsagenten overmeesterd

Volgens autoriteiten probeerden de migranten tot tweemaal toe aan boord van de ferry te raken. Bij de eerste poging drongen 85 migranten door een poort en klommen ze over de omheining, waarna ze de veiligheidsagenten overmeesterden. Dat schrijft de Britse omroep BBC op zijn website.

Die eerste poging mislukte echter toen de crew de deuren naar het schip sloot voordat de menigte de ferry kon bereiken. Bij een tweede poging sloegen nog eens 150 migranten erin toegang tot de haven te verkrijgen. Uiteindelijk kon de politie ook verhinderen dat die groep tot de ferry zou geraken. Het schip liep zo een vertraging van 45 minuten op, aldus de BBC.

Illegale kampen

De migranten kosten de Franse autoriteiten veel geld, meent Bouchart op de nieuwssite. Bovendien maken ze volgens de burgemeester het leven voor de bevolking van de stad erg onaangenaam.

In 2002 sloot de Franse overheid het Rode Kruiscentrum van Sangatte bij Calais, maar onhygiënische illegale kampen schieten sindsdien als paddenstoelen uit de grond. De laatste maanden heeft de Franse politie geprobeerd die kampen op te breken, maar migranten menen nergens anders heen te kunnen. Ze schuilen onder plastic zakken en dekens en velen zijn afhankelijk van voedselbedeling.

Kritiek op Brits migratiebeleid

De burgemeester klaagt dat het Britse immigratiebeleid ertoe leidt dat migranten het Verenigd Koninkrijk als toevluchtsoord bij uitstek zien. Ook wijst Bouchart erop dat het VK aan de ene kant eist dat Calais de bewaking opdrijft, maar aan de andere kant nalaat de 10 miljoen euro financiering te bezorgen voor het project, aldus de BBC.

Calais is de dichtstbijzijnde Franse haven voor Engeland en jaarlijks reizen miljoenen toeristen langs de stad.

Onze partners