Meer dan 2,7 miljard mensen wonen in landen waar homoseksualiteit een misdrijf is

17/05/14 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Uit een onderzoek blijkt dat meer dan 2,7 miljard mensen in landen wonen waar homoseksualiteit een misdaad is. "Dat is een schrijnend getal", aldus Alan De Bruyne, woordvoerder van The Belgian Pride, die door Brussel trekt.

Meer dan 2,7 miljard mensen wonen in landen waar homoseksualiteit een misdrijf is

© AFP

Meer dan 2,7 miljard mensen wonen in landen waar homoseksualiteit illegaal is, dat blijkt uit een studie door de International Lesbian and Gay Association (ILGA). In Iran, Saoedi-Arabië, Soedan, Jemen en Mauritanië is homoseksualiteit een zwaar misdrijf waarop de doodstraf staat. In 71 andere landen riskeren homoseksuelen een gevangenisstraf of lijfstraffen zoals zweepslagen.

"Het is schrijnend dat in sommige landen nog steeds mensen gedood worden omdat ze holebi zijn, net zoals men in vele landen gaybashing promoot. Ook voor die mensen is de Pride4Every1 bedoeld, we willen steun bieden aan zij die het moeilijk hebben", zegt Alan De Bruyne, woordvoerder van The Belgian Pride die het Pride4Every1-event organiseert.

België is topland voor holebi's

België doet het op alle vlakken uitstekend, samen met landen als Nederland, Frankrijk, Malta, Spanje, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. "België doet het inderdaad heel erg goed, we zijn de nummer twee van de wereld, op naar nummer één zou ik zeggen", aldus De Bruyne. "Holebi's hoeven nu geen angst meer te hebben dat ze uit een taxi of een hotel worden gezet of dat hun rechten worden geschonden en dat is echt een enorme vooruitgang."

Toch is er volgens de woordvoerder ook ruimte voor verbetering. "De situatie is al uitstekend, dat mag zeker gezegd worden, maar het kan altijd beter. Neem nu het onrecht dat de transgenders wordt aangedaan. Zij moeten verplicht psychologische begeleiding krijgen en ondergaan een verplichte sterilisatie alvorens ze van geslacht kunnen veranderen", legt De Bruyne uit.

"Ook de interseksuelen hebben hulp nodig. Dat zijn kindjes die geboren worden met een onduidelijk geslacht. Omdat er in België maar sprake is van twee geslachten, moeten de ouders kiezen of hun kind als jongen of als meisje door het leven zal gaan. Zoiets is pure verminking want je weet nooit hoe het kind zich daar later bij zal voelen, je kent de ware sekse niet. Zelfs de Verenigde Naties veroordelen de zaak en bestempelen het als marteling."

Verkiezingsboodschap van Pride4Every1

Over de Pride4Every1 benadrukt de woordvoerder dat ook echt iedereen welkom is. "Daar hoef je geen holebi voor te zijn, iedereen is welkom. We merken dat de diversiteit van de mensen die komen meevieren sterk is gegroeid en dat is heel positief. Het thema dit jaar is 'Kies voor gelijkheid' waarmee we vooral doelen op de verkiezingen van 25 mei. We roepen de mensen op om verstandig te stemmen maar we richten ons ook tot de politieke partijen. Nadat ze zijn verkozen, hopen we dat politici nog steeds veel rekening houden met de rechten van holebi's", verklaart De Bruyne.

De Pride4Every1 gaat op 17 mei van start in Brussel en trok vorig jaar ruim 80.000 bezoekers. De parade is het slotstuk van het PrideFestival, dat liep van 2 tot en met 17 mei. (KVW)

Onze partners