Meer dan 1.000 arrestaties in grootste Europese politieactie ooit

24/09/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 16:20

In de grootste politieactie ooit in Europa tegen onder andere drugs- en mensenhandel zijn meer dan duizend mensen gearresteerd. 'Operatie Archimedes' duurde acht dagen lang in september en werd geleid door Europol, de koepelorganisatie van de Europese politiediensten.

Meer dan 1.000 arrestaties in grootste Europese politieactie ooit

© picture-alliance / dpa

In een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn in september meer dan duizend arrestaties verricht. Alle 28 lidstaten van de Europese Unie hebben aan de actie meegewerkt, net als Australië, Colombia, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Dat maakte Europol, de koepelorganisatie van de Europese politiediensten dat de coördinatie van 'Operatie Archimedes' in handen had, tijdens een persconferentie bekend.

30 Roemeense kinderen gered

De politieactie duurde van 15 tot 23 september en was gericht tegen georganiseerde misdaadgroepen en hun infrastructuur in heel de Europese Unie. Volgens Europol werden honderden locaties aangedaan, gaande van luchthavens tot havens en van grensovergangen tot "specifieke misdaadhotspots" in dorpen en steden.

De "ongeziene" operatie resulteerde in de arrestatie van 1.027 mensen en de inbeslagname van 599 kilogram cocaïne, 200 kilogram heroïne en 1,3 ton cannabis. Er werden ook 30 Roemeense kinderen uit de handen van mensenhandelaars gered.

De actie was tevens gericht tegen illegale wapenhandel, cybermisdaad, de handel in namaakgoederen, belastingfraude en georganiseerde vastgoedfraude.

In het kader van de operatie werden van ongeveer 10.000 migranten de papieren gecontroleerd, wat leidde tot de arrestatie van 170 criminelen die illegale migratie faciliteerden.

Zes Belgen opgepakt

In België werden minstens zes mensen opgepakt. Dat meldt de federale politie in een persbericht. Op Brussels Airport en in de haven van Antwerpen werd ongeveer 45 kilo cocaïne aangetroffen in een container. Op de parking langs de E40 in Jabbeke werd een mensenhandelaar opgepakt die vijf personen naar Engeland wilde smokkelen. In de strijd tegen inbraken en handel in gestolen goederen werden bij controles langs autosnelwegen en bij 17 juweliers in totaal 647 personen, 784 voertuigen en zeven zogenaamde 'hot spots' gecontroleerd. Zes personen werden opgepakt tijdens een actie tegen woninginbraken.

20.000 leden ordediensten

Er werkten niet alleen politiediensten aan de actie mee, maar ook doaune- en andere overheidsdiensten. Eurojust, het samenwerkingsorgaan van de Europese justitiediensten, het grensagentschap Frontex en de internationale politieorganisatie Interpol waren eveneens betrokken partij. In totaal namen meer dan 20.000 leden van de ordediensten deel.

"Operatie Archimedes mag dan wel voorbij zijn," luidt het bij Europol, "het is duidelijk dat de grote operationele activiteit veel aanwijzingen heeft opgeleverd, die op hun beurt tot verdere onderzoeken en arrestaties zullen leiden." (Belga/WB)

Onze partners