Meer bekend over dodelijke ziekte onder Cambodjaanse kinderen

09/07/12 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Onderzoekers weten meer over de ziekte die al aan 64 Cambodjaanse kinderen het leven kostte. Het Enterovirus Type 71 zou er iets mee te maken hebben.

Meer bekend over dodelijke ziekte onder Cambodjaanse kinderen

© Reuters

Het Pasteurinstituut in Cambodja onderzocht stalen van 24 patiënten, waarvan er vijftien positief testten op het enterovirus 71 (EV71). Dat melden de BBC en CNN. De ontdekking is een eerste stap om de uitbraak in te dammen, maar de weg is nog lang.

Geen sluitende diagnose "Deze resultaten geven een goede verklaring voor de uitbraak", zegt dokter Philippe Buchy, hoofd van de afdeling Virologie in het instituut. "Hopelijk weten we de komende dagen meer." Er zijn echter nog enkele gevallen waarvoor geen diagnose gevonden is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt daarom dat het mysterieuze virus nog niet tegengehouden is en dat meer onderzoek nodig blijft. Het is immers niet zeker dat enkel EV71 verantwoordelijk is voor de sterfte onder de kinderen. "De kinderen leden immers ook aan dodelijk longfalen", zegt dokter Beat Richner van het Kantha Bopha-ziekenhuis.

Nog altijd even mysterieus

De ontdekking van EV71 is niet voldoende om te verklaren waarom patiënten zo snel bezwijken en waarom de ziekte zich niet sneller verspreidt. EV71 verspreidt zich via ontlasting en hoesten, en is zeer besmettelijk. De dokters staan dus nog steeds voor een raadsel.

Nog geen behandeling

Ook al weten de dokters dat EV71 mee verantwoordelijk is voor de sterfte, dat levert nog geen behandeling op. Hoewel het EV71-virus al bekend is sinds 1969, bestaat er immers geen efficiënte antivirale behandeling, noch een vaccin.

Richner verduidelijkt wel dat het aantal besmette kinderen niet zo hoog is als eerdere berichtgeving deed vermoeden. Slechts 34 bekende gevallen in juni, op een totaal van 16.000 gehospitaliseerde kinderen.

Gevaarlijk voor kinderen
Het immuunsysteem bij volwassen is meestal voldoende ontwikkeld om EV71 af te weren, maar dat is niet het geval bij kinderen. Het virus veroorzaakt koorts, zweren in de mond en op de handen, en huiduitslag. Bij kinderen komen daar nog eens neurologische symptomen bij, zoals een zwelling van de hersenen en verlamming. Symptomen die dodelijk kunnen zijn. Vooral kinderen jonger dan drie jaar lopen een verhoogd risico op complicaties. (GM)

Onze partners