Mark Rutte stelt kinderen gerust na uitspraak Geert Wilders: 'Niemand wordt land uitgezet'

28/03/14 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:38

'Kinderen in Nederland moeten niet bang zijn, ze zullen niet zomaar worden uitgezet', zei de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) tijdens het jeugdjournaal op de NOS. Hij reageerde hiermee op de uitspraak van politicus Geert Wilders (PVV) 'die Marokkaanse kinderen bang heeft gemaakt.'

Mark Rutte stelt kinderen gerust na uitspraak Geert Wilders: 'Niemand wordt land uitgezet'

© AFP

Tijdens het jeugdjournaal op de Nederlandse Openbare Omroep NOS verscheen een opmerkelijke gast in beeld. Premier Mark Rutte (VVD) richtte zich rechtstreeks tot de kinderen. "Kinderen in Nederland moeten niet bang zijn. Ze zullen niet zomaar het land worden uitgezet", zei hij.

Rutte reageerde hiermee op de extreme uitspraak van Geert Wilders (PVV). Na de gemeenteraadsverkiezingen sprak Wilders "hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter." Deze uitspraak veroorzaakte heel wat controverse en bereikte blijkbaar ook kinderen. De premier vond het erg "aangrijpend" dat een Marokkaans meisje had aangegeven bang te zijn om het land uitgezet te worden.

'Walgelijk'

"Die angst hoeven kinderen niet te hebben. Dat gaan we nooit doen", aldus Rutte. "Discriminatie is heel dom", voegde hij er aan toe. Rutte vertelde dat hij hoorde dat op sommige scholen tegen kinderen van Marokkaanse afkomst "minder, minder", wordt geschreeuwd, naar het voorbeeld van Geert Wilders. "Verlaag je daar niet toe", klonk het.

Wilders vond het optreden van Rutte "walgelijk". "Het is walgelijk dat de premier politiek bedrijft over de rug van kinderen", reageerde hij.

Onze partners