Luchtaanval NAVO doodt per vergissing rebellen in Libië

07/04/11 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Volgens de opstandelingen troffen gevechtsvliegtuigen onder NAVO-bevel per abuis een tank van de rebellen bij Brega.

Luchtaanval NAVO doodt per vergissing rebellen in Libië

© EPA

Nabij de Libische petroleumhaven Brega zijn minstens vijf rebellen om het leven gekomen bij een verkeerde luchtaanval van de NAVO. Dat hebben gewonde rebellen en dokters in het ziekenhuis van Ajdabiya gezegd aan persbureau Reuters.

Volgens de opstandelingen troffen gevechtsvliegtuigen onder NAVO-bevel per abuis een tank van de rebellen bij Brega, in het oosten van het land. De BBC heeft het zelfs over 13 doden. Het incident is nog niet bevestigd door de NAVO.

Afgelopen weekend kostten luchtbombardementen door NAVO-vliegtuigen ook al het leven aan minstens 13 rebellen. De NAVO voert sinds vorige week donderdag het volledige bevel over alle militaire interventies in Libië, ook over de bombardementen.

Menselijk schild

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) maakte donderdag in de Kamer bekend dat de Belgische F-16's in Libië een luchtaanval hebben moeten afblazen omdat Khaddafigetrouwen een menselijk schild hadden opgetrokken rond het doelwit. Het risico op onschuldige slachtoffers was te groot.

De rebellen slagen er niet in het Khaddafiregime te verjagen, zei premier Yves Leterme (CD&V). Er wordt geijverd voor diplomatiek overleg, maar een wapenstilstand is op zichzelf een onvoldoende voorwaarde voor de rebellen. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners