Linkse Syriza-partij grote overwinnaar bij Griekse lokale verkiezingen

19/05/14 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Bij lokale en regionale verkiezingen heeft de Griekse regeringscoalitie flinke klappen gekregen. De linkse Syriza-partij kwam, niet geheel onverwacht, als grote winnaar uit de bus.

Linkse Syriza-partij grote overwinnaar bij Griekse lokale verkiezingen

Griekse politicus Gavriil Sakellarisis (Syriza) © Reuters

De zo al fragiele Griekse regeringscoalitie heeft, bij de eerste ronde van lokale en regionale verkiezingen, een fikse opdoffer te verwerken gekregen, al was de dreun niet onverwacht. Winnaar van het weekend is de linkse Syriza-partij, die vooral een punt maakt van het extreme bezuinigingsprogramma dat Athene in opdracht van de trojka (EU-IMF-ECP) uitvoert en dat menig Griek dicht bij de bedelstaf heeft gebracht.

Na telling van ruim 90 procent van de stemmen staat in de hoofdstad Athene vast dat in de strijd om de burgemeesterssjerp een tweede ronde nodig is. Die gaat tussen de 33-jarige Gavriil Sakellarisis van Syriza, die 20 procent van de stemmen veroverde, en huidig burgemeester Giorgos Kaminis van de sociaaldemocratische regeringspartij Pasok, met 21,04 procent.

Onvrede en woede

In Attica, de regio rond Athene waar ongeveer een op de drie Grieken woont, haalt Syriza-kandidaat Rena Dourou het van Pasok-rivaal Giannis Sgouros: 23,71 tegen 22,19 procent. Ook hier moet een duel volgende zondag de beslissing brengen.

In de provincies weten de regeringspartijen Pasok en Nieuwe Democratie stand te houden. Met name voor Pasok geldt dat als een verrassing: sommige peilingen voorspelden een terugval van de partij tot amper vijf procent. In het noordelijke Saloniki behaalde een door links gesteunde "onafhankelijke", Yannis Boutaris, meer dan 36 procent van de stemmen. Behalve tweede rondes zullen volgende zondag in Griekenland ook Europese verkiezingen gehouden worden.

Een recente peiling geeft aan dat het Eurosceptische Syriza ook daar steeds meer populair wordt. De linkse formatie zou haar voorsprong op de Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras al uitgediept hebben tot vijf procent. De resultaten weerspiegelen volgens waarnemers de onvrede en woede van de Grieken over het pakket besparingen, belastingverhogingen, pensioensverlagingen, loonverliezen (de werkloosheid is gestegen tot bijna 27 procent), privatiseringen en dies meer dat zij nu al meer dan vijf jaar noodgedwongen ondergaan.

Gouden Dageraad

Leider Alexis Tsipras van Syriza wil het merendeel van die buikriemoperaties schrappen. Bij winst in zowel de plaatselijke als de Europese verkiezingen wil hij de huidige coalitie het vertrouwen opzeggen en een vervroegde stembusgang uitlokken.

Aan de andere kat van het spectrum deed het extreemrechtse Gouden Dageraad het minder goed dan verhoopt of gevreesd. De kandidaat van de partij voor het Atheense burgemeesterschap eindigde pas vierde, weliswaar met 16 procent van de stemmen. Nationaal blijft de partij de op drie na sterkste formatie, ondanks een gerechtelijk offensief tegen de leiders van de -wegens haar eurofobie- ook door de EU gelaakte partij. (Belga/AVE)

Onze partners