Kritiek op EU-besparingswoede zwelt aan

07/03/13 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:44

Er klinkt almaar luidere kritiek op het door Europa gedicteerde bezuinigingsbeleid. Heel wat economen vinden dat de Commissie de lidstaten te strakke begrotingsdoelstellingen oplegt.

Dat vinden nu ook de hoofdeconomen van de Belgische banken, zo staat in De Tijd, De Standaard en De Morgen.

De komende weken gaat de federale regering op zoek naar vermoedelijk 2 miljard om het begrotingstekort onder de drempel van 2,15 procent van het bbp te houden, waartoe ons land zich tegenover Europa heeft geëngageerd. Het enthousiasme bij de coalitiepartners voor de nieuwe bezuinigingsoperatie is niet groot, na de zeer moeilijke begrotingsonderhandelingen in oktober en november vorig jaar.

'We mogen ons niet kapot besparen'

PS-vicepremier Laurette Onkelinx vindt dat België niet meer zo fanatiek de besparingsdoelstellingen moet volgen. Zij krijgt nu steun uit onverdachte hoek.

Bij de hoofdeconomen van financiële instellingen als Belfius, Petercam, KBC en ING is de consensus dat het geen zin heeft om die 2,15 procentnorm te halen. "We mogen ons niet kapot besparen. We smeren de besparingen beter uit over een langere termijn", aldus Frank Lierman, hoofdeconoom van Belfius.

'Economische onzin'

Lierman noemt het Europese saneringsbeleid "doctrinair" en pleit voor een "aanvaardbaar compromis" waarbij niet alleen schuldafbouw en begrotingsdiscipline aandacht krijgen, maar ook onder meer de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.

Zijn collega Bart Van Craeynest (Petercam) noemt de opgelegde begrotingsdiscipline "economische onzin". "Of België nu op 2,15 of 3 procent tekort uitkomt, dat maakt economisch gezien niet veel uit." "Zo sterk focussen op 2,15 procent is onnodig. We zitten onder 3 procent en dat is al een prestatie", klinkt het bij Johan Van Gompel (KBC).

Onze partners