'Kosovaarse onafhankelijkheid niet onwettelijk'

22/07/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Dat meent het Internationaal Gerechtshof na een klacht van Servië. Dat land zegt in een reactie de onafhankelijkheid van Kosovo nooit te zullen erkennen.

De onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo is niet in strijd met het internationaal recht. Dat oordeelt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het hof sprak zich donderdag uit over een klacht van Servië, dat meent dat de beslissing van het Kosovaarse parlement om zich op 17 februari 2008 eenzijdig af te scheuren een schending was van haar territoriale integriteit. Kosovo was voorheen een provincie van Servië.

Maar de onafhankelijkheidsverklaring schendt volgens voorzitter Hisashi Owada van het hof het internationaal recht niet. Het hof verwerpt de Servische stelling dat de afscheiding een inbreuk was op haar territoriale integriteit.

Maar het gerechtshof sprak zich niet uit over het feit of het internationaal recht aan Kosovo een positief recht geeft om unilateraal de onafhankelijkheid uit te roepen.

De uitspraak van het hof was niet unaniem. Tien rechters steunden ze, vier niet.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor de erkenning van Kosovo, wiens onafhankelijkheid momenteel nog maar is erkend door 69 van de 192 landen van de Verenigde Naties. Er kan verwacht worden dat meer landen tot erkenning zullen overgaan.

'Servië zal Kosovo nooit erkennen'

In een reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof zegt de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic dat zijn land de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo nooit zal erkennen.

Jeremic, die in Den Haag aanwezig was, verklaarde dat Servië nu voor een moeilijke tijd en grote uitdagingen staat, maar dat het cruciaal is de vrede en stabiliteit in de hele 'provincie' Kosovo te bewaren.

Jeremic zei voorts dat het cruciaal is dat de Servische bevolking niet ingaat op eventuele provocaties. 'Het is primordiaal dat we onze kalmte bewaren en volhardend, vastbesloten en één zijn in de voortzetting van onze strijd', aldus de minister.

Kosovo roept op tot erkenning

De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu zei in een reactie dat de uitspraak van het hof alle twijfels over de onafhankelijkheid van Kosovo wegneemt. Hij riep de landen die Kosovo nog niet hebben erkend als een soevereine en onafhankelijke staat op om dat zo snel mogelijk te doen.

De Kosovaarse premier Hashim Thaci sprak over een 'historische
overwinning'. Hij zei dat Kosovo voortaan zal functioneren als een staat en meent dat de uitspraak van het hof de weg effent voor de integratie van Kosovo in de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Rusland reageert negatief

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de niet-bindende uitspraak van het Internationaal Gerechtshof niets verandert aan het Russische standpunt. Rusland blijft de eenzijdig door Kosovo uitgeroepen onafhankelijkheid niet erkennen, aldus een mededeling.

Onze partners