Kim Jong-un heeft Xi Jinping in Peking ontmoet, ‘bereid tot denuclearisatie’

Over een bezoek van Kim Jong-un aan China staken al geruchten de kop op na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein. Die was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging. © REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in Peking een ‘vruchtbare’ ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat heeft het Chinese staatspersagentschap Xinhua woensdag bevestigd. De VS zeggen dat hun ‘campagne van maximale druk’ gewerkt heeft.

Tijdens het ‘onofficiële bezoek’, dat duurde van zondag tot woensdag, woonden Kim Jung-un en zijn vrouw Ri Sol-ju samen met Xi Jinping en diens vrouw Peng Liyuan een banket bij in de Grote Hal van het Volk, aan het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad.

Volgens Xinhua zei Kim dat de situatie op het Koreaanse schiereiland ‘snel evolueert’ en dat hij Xi ‘uit kameraadschap en morele verantwoordelijkheid persoonlijk op de hoogte wilde stellen’. ‘Het is ons consequent standpunt om geëngageerd te zijn voor denuclearisatie op het schiereiland, in overeenstemming met de wil van de overleden president Kim Il-sung en de overleden secretaris-generaal Kim Jong-il‘, zei de Noord-Koreaanse leider.

Bovendien is Pyonyang, nog volgens het Chinese staatsmedium, ‘bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten’ en wil het regime een top organiseren tussen beide landen. ‘Het probleem van de denuclearistie van het Koreaanse schiereiland kan opgelost worden als Zuid-Korea en de Verenigde Staten met welwillendheid op onze inspanningen reageren en een stemming van vrede en stabiliteit creëren, terwijl ze zelf progressieve en gelijktijdige maatregelen nemen voor de verwezenlijking van vrede’, aldus Kim.

President Xi vertelde Kim dat China de ‘belangrijke inspanningen’ die Noord-Korea levert, op prijs stelt. Volgens het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA aanvaardde het Chinese staatshoofd ook een uitnodiging van Kim om ‘op een geschikt moment’ een officieel staatsbezoek te brengen aan Noord-Korea.

Over een bezoek van Kim aan China staken al geruchten de kop op na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein. Die was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging.

VS: opvoeren druk werkt

Na het bezoek van Kim Jong-un aan China kloppen de Verenigde Staten zich op de borst. ‘We zien deze ontwikkeling als bijkomend bewijs dat onze campagne van maximale druk de geschikte atmosfeer creëert voor gesprekken met Noord-Korea’, zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee-Sanders dinsdag.

Volgens Sanders heeft China de VS dinsdag (lokale tijd) ook eerst gebrieft over de ontmoeting met Kim Jong-un en maakte Peking een persoonlijke boodschap van Xi Jinping over aan Amerikaans president Donald Trump. De woordvoerster benadrukte voorts nog dat de VS ‘in nauw contact blijven met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan’.

Van de laatste land reageerde woensdag ook al de eerste minister. Shinzo Abe wil dat de Chinese regering een ‘gedetailleerde briefing’ van de gesprekken met Kim overmaakt. De Japanse premier wees ook nogmaals op het belang van Noord-Koreaanse denuclearisatie.

Het Japanse persagentschap Kyodo bericht op basis van anonieme bronnen ook dat Abe van 17 tot en met 19 april naar de VS zal afreizen voor gesprekken met Donald Trump, vlak voor die laatste een ontmoeting zou hebben met Kim Jong-un.

Partner Content