Keulen: politiechef moet opstappen, twee arrestanten weer vrijgelaten

Wolfgang Albers © Belga Image

De politiechef van Keulen, Wolfgang Albers, is van zijn taken ontheven. Intussen zijn, bijna een week na de aanrandingen en overvallen in Keulen tijdens de nacht van oud op nieuw, de eerste twee verdachten gearresteerd en snel weer vrijgelaten.

Dat melden Duitse media. Volgens de Süddeutsche Zeitung moet Wolfgang Albers opstappen om het vertrouwen in de politie te herstellen en is hij daarvan op de hoogte gebracht door de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger. De 60-jarige Albers ligt steeds meer onder vuur wegens zijn aanpak van de incidenten op het centrale stationsplein van Keulen. Burgemeester Henriette Reker had al duidelijk afstand van hem genomen.

De commissaris van de op drie na grootste stad van Duitsland werd onder andere verweten dat hij de samenleving na de aanrandingen niet tijdig op de hoogte had gebracht en onder andere informatie over de herkomst van de verdachten achtergehouden zou hebben.

Het politieoptreden tijdens oudejaarsnacht werd langs alle kanten zwaar op de korrel genomen, onder anderen door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Informatie over wat de politie die nacht heeft gedaan, kwam slechts in stukken en brokken aan het licht.

Eerste arrestanten weer vrijgelaten

Een woordvoerder van de politie bevestigde intussen aan weekblad Der Spiegel dat twee verdachten van de incidenten zijn opgepakt. Het gaat om twee mannen van 16 en 23 jaar uit Marokko en Tunesië. Beiden moeten voor de rechter verschijnen. De jongste was al bekend bij de onderzoekers als zakkenroller, meldt Spiegel Online.

De arrestanten zijn echter vrijdagnamiddag weer vrijgelaten. De verdenkingen tegen beide mannen konden niet hard gemaakt worden, zei procureur Benedikt Kortz aan het Duitse persagentschap DPA.

Volgens de WDR staan op de gsm’s die bij de mannen in beslag zijn genomen, nochtans beelden van de rellen en aanrandingen op vrouwen.

Bovendien werden fiches met Arabisch-Duitse vertalingen van dreigementen en seksistische opmerkingen in beslag genomen. Daarover wilde de procureur geen commentaar kwijt.

31 geïdentificeerd

Volgens de politie is het aantal klachten intussen opgelopen naar ongeveer 170, waarvan driekwart een seksuele achtergrond heeft. De politie beschikt over 350 uur beeldmateriaal. De tot nog toe uit 80 manschappen bestaande speurdersgroep ‘Neujahr’ kreeg versterking van nog eens 20 inspecteurs.

Woordvoerder Tobias Plate van Binnenlandse Zaken zei tijdens een persmoment in Berlijn dat onderzoek wordt gevoerd naar in totaal 31 verdachten van wie de identiteit is achterhaald, onder wie 18 asielzoekers. Hij steunt zich op informatie van de federale politie. In die groep zitten onder meer 9 Algerijnen, 8 Marokkanen, 4 Syriërs, 5 Iraniërs, een Irakees en een Serviër.

Opvallend: volgens Der Spiegel worden de asielzoekers onder de verdachten alleen in verband gebracht met verwondingen en diefstallen, maar niet met seksuele misdrijven.

Volledige waarheid

De daders van de incidenten in Keulen moeten rekening houden met de strengheid van de wet en van de staat, liet bondskanselier Angela Merkel weten bij monde van regeringswoordvoerder Georg Streiter.

‘Voor de bondskanselier is het belangrijk dat eerst de volledige waarheid aan het licht komt, dat niets wordt achtergehouden of opgeklopt’, zei Streiter in Berlijn. Al het overige berokkent schade aan de rechtsstaat en de grote meerderheid van onbesproken vluchtelingen, ‘die bij ons bescherming zoeken’. ‘Natuurlijk is het niet aanvaardbaar dat een kleine minderheid dit ondermijnt door dergelijke misdaden. Het gaat op de eerste plaats niet om vluchtelingen, maar om criminele feiten’. (Belga/DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content