‘Jongeren terugsturen naar Afghanistan is meestal te gevaarlijk’ (Khaled Hosseini)

Khaled Hosseini © ImageGlobe

Van zijn romans De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen zijn wereldwijd 48 miljoen exemplaren verkocht. Half mei verscheen Khaled Hosseini’s derde roman, En uit de bergen kwam de echo. Knack sprak exclusief met de Afghaans-Amerikaanse auteur over het belang van familie, het schuldgevoel van de overlever en de wankele toekomst van zijn geboorteland.

De Afghaanse president Hamid Karzai zei eerder deze maand tegen de BBC: ‘De NAVO-operatie heeft veel leed veroorzaakt in Afghanistan, ze heeft veel levens gekost en niets opgeleverd, want het land is niet veilig.’

Hosseini: Ja goed, maar in een volgend interview zal hij beweren dat hij veel belang hecht aan een langdurig partnerschap met de westerse alliantie. Karzai trekt de populistische kaart tegenover zijn bevolking. De Afghanen hebben een complexe verhouding tegenover de NAVO-troepen. Ze zijn ontgoocheld, hadden verwacht dat hun land al veel verder zou staan. Ze hebben ook te lijden onder de westerse aanwezigheid, hun klachten zijn niet ongerechtvaardigd. Er vallen burgerslachtoffers, de westerse militairen handelen niet altijd met veel cultureel gevoel, ze dringen huizen van burgers binnen en doorzoeken die zonder reden. Anderzijds beschouwen de Afghanen de troepen ook als een buffer tegen het geweld dat de jaren negentig in hun land heeft gekenmerkt. Er is dus een reluctant support, een aarzelende steun, voor de troepen.

Is Afghanistan sterk genoeg om op eigen benen te staan?

Hosseini: Dat is de vraag die in het hoofd van elke Afghaan spookt en het is een bron van veel angst en onzekerheid. De kernopdracht van iedere staat is om zijn bevolking te beschermen. Het is zeer de vraag of de Afghaanse overheid daar op dit moment toe in staat is.

In België – en elders in Europa – woedt een verhitte discussie over de vraag of het opportuun is om jonge Afghanen die hier als minderjarige kwamen, terug te sturen. Wat denkt u?

Hosseini: Vaak betalen de ouders van die jongens veel geld, dat ze eigenlijk niet hebben, aan mensensmokkelaars. Die kinderen worden vooral misbruikt en uitgebuit. Ik zeg niet dat we iedereen die op onze deur komt kloppen moeten binnenlaten, maar als ‘verlichte westerse democratieën’ – en dat zet ik bewust tussen aanhalingstekens – hebben we de plicht om te garanderen dat die jongeren in veiligheid kunnen leven. We kunnen niet het risico lopen dat ze opnieuw mishandeld worden na hun terugkeer.

Het is dus te gevaarlijk om ze terug te sturen?

Hosseini: In de meeste gevallen wel. (ID)

Het volledige interview met Khaled Hosseini leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content