Jemenitische regering herovert strategische Aden op rebellen

17/07/15 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

'De hele provincie Aden is bevrijd', dat heeft de Jemenitische vicepresident Khaled Bahah gezegd. Het gaat om de grootste overwinning van de regering in ballingschap in maanden.

Jemenitische regering herovert strategische Aden op rebellen

Jonge strijders, Jemen © Reuters

De Jemenitische regering in ballingschap zegt dat ze de strategische, zuidelijke stad Aden heroverd heeft op de Houthi-rebellen. Het is de grootste overwinning van de regering in maanden.

Situatie normaliseren

"De hele provincie Aden is bevrijd", zegt de Jemenitische vicepresident Khaled Bahah op sociaal netwerk Facebook. De regering van het straatarme land zegt inspanningen te zullen leveren om de situatie weer te normaliseren in Aden, dat verwoest is na drie maanden van gevechten. Aden zal het centrum zijn van de hulpacties voor de miljoenen vluchtelingen in Jemen, zegt Bahah.

Verrassingsoffensief

Eerder deze week lanceerde het Jemenitische leger, gesteund door een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, een verrassingsoffensief tegen de rebellen, die voornamelijk sjiitisch zijn. Zij hadden Aden in maart veroverd op het regime en hen van sleutelposities verdreven. De internationaal erkende, soennitische president Abd Rabu Mansour Hadi en zijn regering vluchtten daarom naar Saudi-Arabië. (Belga/WB)

Onze partners